Росен Плевнелиев в БТА. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще бъде добра идея, ако вместо хората да хвърлят домати и камъни по сградата на Народното събрание, бъдат поканени вътре в парламента, да се направи национален дебат по енергетиката, но не с лозунги, а с конкретни и ясни идеи и решения.

Росен Плевнелиев посочи, че е важно решенията в енергетиката да се взимат, като се отчита интересът на хората, и да водят до ефект за тях. Ще ми се решенията в енергетиката да се взимат не от гледна точка на търговците и лобистите, а от гледна точка на хората, каза президентът.

Той каза още, че очаква 100-процентова прозрачност в енергетиката чрез пълен одит, включително и международен. Също така президентът очаква и качествен дебат как да се решат проблемите на хората по открит и честен начин, а не чрез политическо противопоставяне, което по думите му в момента не работи, защото хората, организирайки протестите, стоят настрани от партиите.

Държавният глава каза това при посещението си днес в БТА по повод на 115-ата годишнина от създаването на агенцията.

Президентът настоя за пълна прозрачност в енергетиката и поиска и международен одит, който да провери всички в системата. На мен не ми е достатъчно ДКЕВР просто да проверява ЕРП-та, искам да бъдат проверени всички, настоявам и очаквам и международен одит, заяви Плевнелиев.

Той посочи, че трябва да се вземат тежки решения, но изтъкна важността да се вземат правилните решения в енергетиката. "Правилното решение е да се връщаме обратно към комунизма чрез национализация, или правилното решение е да направим това, което в Европа отдавна е направено - право на избор на доставчик от всеки гражданин. Правилното решение е след 10 години да бъдем на палатки с амортизирани панелки, на които им падат панелите, но с нова ядрена централа, или правилното решение е да санираме всички панелки за 10 пъти по-малко пари", попита държавният глава.

Кризата е голям шанс да вземем правилните решения в българската енергетика - след две години да сме изцяло либерализирани, след осем години да живеем в нови градове, нашите деца и внуци да останат да живеят в тези панелки, които са санирани и в които може да се монтират и "умните" електромери, посочи още Плевнелиев.

Уважавам протестите на хората и вярвам, че те се провеждат и ще продължават да се провеждат в рамките на конституцията, демократичните ценности и правовата държава, каза държавният глава.

Относно евентуално формиране на служебен кабинет президентът Плевнелиев каза, че имаме легитимно правителство и конституция, която трябва да се спазва. По думите му  има чисто прагматични аспекти на действията оттук нататък - да не се политизира излишно, да се чуят гласът и предложенията на хората с ясни аргументи в парламента и да се поемат ангажименти.

За оставката на министър Симеон Дянков, Плевнелиев коментира, че не би могъл да дава съвети кой министър работи или не работи и кой кога трябва да си тръгне или да остане. Той допълни, че не е човекът, който ще даде оценка за работата на вицепремиера Дянков. Хората ще дадат на следващите парламентарни избори своята оценка за това, което той е свършил, а аз ще се съобразя с вота на хората, каза още Плевнелиев.

Президентът допълни, че това дали могат да се правят оттук нататък нови персонални промени в кабинета е единствено и само в компетенциите на изпълнителната власт, но за него е важно да се чуе какво казват хората на улицата, за какво се борят те и по тези важни теми да има напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase