Яне Янев. Снимка: архив Булфото
fallback

Договорите за приватизационна продажба на акции на енергоразпределителните дружества и на документи за следприватизационния контрол ще бъдат публично оповестени. Това реши парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

По искане на опозицията беше решено да бъдат разсекретени и договорите, които електроразпределителните дружествата-майки сключват със свои дъщерни дружества за извършване на дейности.

Комисията реши още да осигури публичен достъп до приватизационните договорите на ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

Всички документи ще бъдат публикувани на страницата на Народното събрание, заяви председателят на комисията Яне Янев. Публикуването на документите ще започне още днес.

От дни в цяла България има протести срещу високите сметки за ток, ЕРП-тата и монополите. Едно от исканията на протестиращите е именно прозрачност в сектор.

По време на заседанието бяха изслушани представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Агенцията по приватизация, както и на Националната електрическа компания.

Лъчезар Борисов от Министерството на икономиката обясни, че преди година и половина за първи път ЕРП-та са изплатили на държавата дивиденти в размер на около 43 - 45 млн. лева. От тях по 1,6 млн. лева са дивидентите на държавата от ЕВН и ЕОН, а останалата около 40 млн. дивиденти са от ЧЕЗ, обясни Борисов.

Днес първо ВАП заяви, че ще поиска ДКЕВР да стартира процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а по-късно и министър-председателят Бойко Борисов заяви, че това ще се случи до край на деня.

По думите на Янев решението за разсекретяване на договорите е целенасочен удар срещу монополите.

Решението е в отговор на основателните искания на гражданите да няма свещени приватизационни крави на прехода, заяви Янев. По негови думи ЕРП-ата и Мариците  са били толерирани от всички власти, но сега парламентарните групи са действали консенсусно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

БГ

преди 11 години

МИ ДОСЕГА ЩО СПАХТЕ БЕ ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ ОТ ПРОТЕСТИ ТЕ ОЩЕ НЕ СА РАЗСЕКРЕТИЛИ ДОГОВОРИТЕА ЧЕРВЕНАТА КЛИКА И ДПС ТОЧАТ ЛИГИ КОЙ ДА ХВАНЕ КОКАЛА

43

Спас

преди 11 години

Зщо Янето не вземе да поразрови и Държавната ТЕЦ "Марица изток 2".Калкулира ли се в цената на тока от централата, издръжката на Берое?100% собственост на ТЕЦ-а. По какъв начин се издържа отбора - Важи ли изобщо там закона за обществените поръчки или се краде безогледно?

42

ruseborn

преди 11 години

Във всеки град да се организира движение наречено Бъдеще за Русе Бъдеще за София и т.н. После те ще прорастнат и обединят в ПП Бъдеще за България Това е единствения път да си намерим НОВИ кадри, милеещи за страната и гражданите й. НЕ ЧАКАЙТЕ!!! Не губете време а действайте!!! Не свалите ли Бойко Борисов веднага, през юли няма да има и стотинка в държавната хазна за заплати, пенсии и здравеопазване! Написано от един чужденец който обича България

fallback