Яне Янев. Снимка: архив Булфото

Договорите за приватизационна продажба на акции на енергоразпределителните дружества и на документи за следприватизационния контрол ще бъдат публично оповестени. Това реши парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

По искане на опозицията беше решено да бъдат разсекретени и договорите, които електроразпределителните дружествата-майки сключват със свои дъщерни дружества за извършване на дейности.

Комисията реши още да осигури публичен достъп до приватизационните договорите на ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

Всички документи ще бъдат публикувани на страницата на Народното събрание, заяви председателят на комисията Яне Янев. Публикуването на документите ще започне още днес.

От дни в цяла България има протести срещу високите сметки за ток, ЕРП-тата и монополите. Едно от исканията на протестиращите е именно прозрачност в сектор.

По време на заседанието бяха изслушани представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Агенцията по приватизация, както и на Националната електрическа компания.

Лъчезар Борисов от Министерството на икономиката обясни, че преди година и половина за първи път ЕРП-та са изплатили на държавата дивиденти в размер на около 43 - 45 млн. лева. От тях по 1,6 млн. лева са дивидентите на държавата от ЕВН и ЕОН, а останалата около 40 млн. дивиденти са от ЧЕЗ, обясни Борисов.

Днес първо ВАП заяви, че ще поиска ДКЕВР да стартира процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а по-късно и министър-председателят Бойко Борисов заяви, че това ще се случи до край на деня.

По думите на Янев решението за разсекретяване на договорите е целенасочен удар срещу монополите.

Решението е в отговор на основателните искания на гражданите да няма свещени приватизационни крави на прехода, заяви Янев. По негови думи ЕРП-ата и Мариците  са били толерирани от всички власти, но сега парламентарните групи са действали консенсусно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase