Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

Депутатите решиха предизборната кампания да се води само на български език. Народните представители започнаха работа с второ четене на текстове от Изборния кодекс.

Остра дискусия предизвика предложението на ДПС кампанията и партийните събрания да могат да се водят и на друг език освен официалния, в случай че се осигури преводач.

Като пример в подкрепа на искането си Местан даде предполагаем казус с управляващата партия. „Ако на митинг на ГЕРБ присъства ваш чуждестранен партньор, на какъв език той ще отправи посланията си?“, риторично попита председателят на партията.

Той обясни, че ДПС категорично подкрепя идеята кампанията да се води на български език, но просто иска да се разшири възможността за отправяне на послания.

Посланието на лидера на ДПС е изключително опасно и провокативно, заяви в отговор лидерът на РЗС Яне Янев.

Още по темата
31 яну 2013 17:37
„Абсурдно е, в която и да е друга европейска държава, да бъде признат за втори официален език турският, заяви още Янев. Според него ДПС се мъчи да нагнетят напрежението и да си осигурят допълнителни гласове.

„Аз ви смятах за специалист по корупционните въпроси, вие се оказахте и лингвист“, отвърна Местан.

„Какъв сепаратизъм, какви пет лева“, избухна още лидерът на ДПС. Депутатът призова още Янев да отиде при ”Атака”, където му е мястото.

Веднага след това думата взе Станислав Станилов от ”Атака”, който този път подкрепи твърденията на лидера на РЗС. „Като признаем турцизацията на българското общество, ще станем веднага европейци, нямам думи”, възмути се националистът. 

В дебата се включи и зам.-председателят на ”Атака” Павел Шопов, който обясни, че ДПС се опитва да си прокара идеите и призова народните представители да не се поддават.

Депутатът от ДПС Четин Казак също използва пример, за да защити тезата си: „Доколкото си спомням Льо Пен-баща и Льо Пен-дъщеря са участвали в кампании на ”Атака” и са говорили на френски“.

По негови думи, ако 41-то Народно събрание ще се запомни с нещо негативно, то това е, че две години и половина ксенофобска партия като ”Атака” беше част от управлението. Националистите приблизително две години подкрепяха ГЕРБ в парламента.

Спорът постепенно прерасна в дебат европейска партия ли е ДПС и колко европейски езика знаят отделните депутати.

“Ние от ДПС знаем по най-малко три-четири език. Ние можем да изнесем нашите тези от тази трибуна на френски и на английски и вие няма какво да кажете. Нашият електорат знае перфектно български, дори по-добре от някои колеги ”, отсече и Юнал Лютфи. 

В крайна сметка обаче предложението на ДПС беше отхвърлено.

В спора по Изборния кодекс естествено се включи и червената депутатка Мая Манолова, която пък обърна дебата на тема ”определение за агитация”. По думите й в изборното законодателство е записано, че не може да се агитира в държавни и общински институции.

Според определението в Изборния кодекс обаче за агитация на се считат изобразени символи на дадена партия, ако под тях няма призив да се гласува за дадената политическа сила.

„Аз искам да попитам дали ликът на премиера Бойко Борисов ще се счита за агитация, в случай че под него не е написано: ”Гласувайте за ГЕРБ”, попита Манолова.

Ще махна с ръка до колко изобщо е приемливо портрети на премиера да стоят в кабинетите на народните представители, допълни още тя.

Парламентът забрани поставянето на предизборни агитационни материали по републиканската и общинска пътна мрежа извън кампанията. Не се разрешава предизборна агитация в държавните и общински учреждения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase