Зоран Миланович и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Напредък в „преговорите за добросъседството” с Македония отчете премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с хърватския си колега Зоран Миланович.

След като двамата премиери заявиха категорично, че между България и Хърватия няма отворени въпроси, които да създават проблеми, бе засегната перспективата за европейско членство на Македония.

Снощи Борисов разговарял с македонския си колега Никола Груевски и смята, че „напредваме много” по отношение на добросъседството. Миланович заяви, че Хърватия ще подкрепи Македония по пътя към ЕС, с която също няма нерешени въпроси.

Гостът бе категоричен, че страната му не би създала проблеми за членство на „Босна, Сърбия, Черна гора” и дори има интерес от това. Миланович изтъкна икономическите ползи, тези за туризма и не забрави да покани като туристи и „българите, които могат да си го позволят”.

Борисов веднага поде темата за туризма. „Хърватският премиер е един от първите рекламни лица навремето на нашата продукция в България. Като е бил малък, с майка си е идвал на почивка в България и му купила дънки „Рила”. И е първият хърватин там, в Загреб, с дънки Рила. Рекламно лице”, коментира Борисов полушеговито във видимо отлично настроение.

Хърватският премиер смята, че стокообменът е „нелош”, а според българския му колега, нищо не възпира туризма и инвестициите между двете страни. „Още 12 век търговците от Дубровник са имали възможност да търгуват, да продават, да купуват без мито и такси. Ние сме заедно с Хърватия и Дубровник още от времето на нашите царе”, изтъкна Бойко Борисов.

Борисов заяви, че страната ни винаги се е отнасяла към Сърбия и към Македония като към много приятелски страни, със съзнанието, че колкото по-бързо започват преговорите им за ЕС, „толкова по-добре за съседите им, каквито са Хърватия и България”.

Двамата премиери заявиха, че и българските, и хърватските интереси са били  защитени на Европейския съвет при преговорите за финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 година по най-добрия начин.

Хърватия също е „умерено доволна” като България от средствата, предвидени за нея, защото ще получи повече, отколкото е имала. Страната ще се присъедини към ЕС на първи юли 2013 г.

„Любовта е двупосочен процес”, заяви Миланович, според когото също двупосочна е и кохезионната политика на ЕС. Според него тя е в интерес на всички държави-членки, включително на богатите. Хърватският премиер призна, че изграждането на инфраструктура със собствени средства е „скъп път”, който не пожелава на никого.

Борисов пък се похвали, че плащаме само 20 % за инфраструктурата, а останалото получаваме по линия на европейските фондове. Може би заради това нашият външен дълг остана толкова нисък, а на Хърватия се качи, предположи той.

Според Борисов именно заради финансовата си дисциплина България ще получи повече пари от ЕС в следващия период. Хърватският премиер също изтъкна, че всички държави трябва да имат фискална отговорност.

Трябва ли й на България атомна енергия, се поинтересуваха хърватските журналисти. „И в момента я произвеждаме в „Козлодуй”, отговори Борисов, който осведоми колегите, че реакторите там са издържали всички стрес-тестове и дават една шеста от произвеждания ток у нас.

Премиерът разказа и за плановете за строителство на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”, произвеждането на референдума за ядрената енергетика и позицията на правителството против строителството на АЕЦ „Белене”. Борисов обаче уточни, че цената на централата и липсата на тези средства е основна причина за тази позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase