Министърът открива паметна плоча. Снимка: БТА

До споразумение за увеличението на учителските заплати се е стигнало на отраслов съвет днес.
Новият образователен министър акад. Стефан Воденичаров обаче не уточни точния му размер, нито дали става дума за всички заплати.

Темата за увеличението намери място и в днешните вестници. Според „Труд“ в просветното министерство зрее скандал, защото за обещаното повишение от 8% от предишния министър Сергей Игнатов и настоящия Стефан Воденичаров няма пари и финансовият министър Симеон Дянков върнал постановлението за увеличаване на възнагражденията.

Според вестника в образователното ведомство били в тиха паника какви обяснения ще дават на тазседмичния отраслов съвет, защото разчетите показвали, че такова повишение може да има само към началната основна заплата - 500 лева.

Още по темата

След съвета, на който са присъствали синдикатите и работодателските организации в образованието, Воденичаров заяви само, че "в момента се говори за 8 процента или за 8,1 процента увеличение", но уточни, че след два часа разговори е забравил къде е била сложена "десетичната точка".

Попитан за всички заплати ли ще е това увеличение или ще е само за т. нар. стартови учителски заплати, новият образователен министър каза, че всички били доволни.

Големият проблем беше между три учителски синдиката и двете работодателски организации в образованието, но се стигна до споразумение, има и допълнителен анекс, обясни министър Воденичаров, цитиран от БТА.

Той добави, че към него има и още "един малък анекс", тъй като има "някои малки училища, в които няма да достигнат парите и да се намери начин, да се разрешат нещата и при тях". На въпрос колко милиона са необходими за увеличението на учителските заплати, образователният министър отговори, че "има в бюджета сложени пари", но не съобщи колко.

В Министерството на образованието, младежта и науката утре от 15.00 ч. отново ще има среща за фонда "Научни изследвания", на която са поканени ректорите на висшите училища, ръководството на БАН, представители на Селскостопанската академия, както и учените, които бяха на срещата при премиера Бойко Борисов. Поканени са и учените, които протестираха срещу последната конкурсна сесия на фонда, заради която оставка като министър подаде Сергей Игнатов.

Миналата седмица след среща в подобен формат стана ясно, че Съветът на ректорите на висшите училища предлага за управител на Фонд "Научни изследвания" да бъде назначен доц. Борис Стефанов, бивш ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет.

Новият образователен министър каза пред медиите, че утре ще научат много интересни неща за фонда.

Когато журналистите съобщиха на министър Воденичаров, че учените, които протестираха срещу последната конкурсна сесия на фонда "Научни изследвания", са заявили, че ще му поискат оставката, защото "бетонира статуквото във фонда", новият образователен министър отговори: "Браво, много хубаво, много добре".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase