Симеон Дянков. Снимка: архив, БТА

Фонд "Научни изследвания" да премине под прякото управление на Министерството на образованието младежта и науката. За това настоява вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Цялото финансиране на фонд "Научни изследвания" през последните десет години в размер от 300 млн. лева е идвало от държавния бюджет и затова държавата трябва да администрира неговата дейност, заяви той по време на парламентарния контрол.

Законите за бюджетиране ясно казват, че ако парите за финансиране на определена структура са на 100 процента от държавния бюджет, то тези дейности трябва да се управляват от държавата.

Още по темата
В закона за фонда "Научни изследвания" обаче има възможност и за друго финансиране. В десетте години на работа на фонда нито лев не е дошъл от друга дейност и затова администрирането на фонда трябва да се прави от структура на просветното министерство, заяви Дянков.

Нашето управление също има вина да с стигне до тук и тя е в Министерството на образованието. Затова министърът беше сменен, каза още Дянков. Той предложи промени в Закона за насърчаване на научните изследвания, за да може тези структури, които осигуряват финансиране на научната дейността, да осъществяват контрол.

Разбрах, че фондът "тече" през май 2012 година, защото през 2011 година ми беше предложен от мой заместник пълен одит на фонда, каза Дянков. Този одит обхвана периода от 2009 до началото на 2012 година. Финансовите инспектори са намерили стотици нарушения в работата на фонда, каза още Дянков.

"По закон този фонд е създаден така, че да тече. Веднага след влизането на закона в сила през 2003 г. има оплаквания, че има възможности за злоупотреби", заяви още финансовият министър.

Законът позволява там да се вземат решения, които от научна гледна точка може да са правилни, но от финансова - не, заяви Дянков.

Скандалът около научния фонд, който взе общо три оставки, избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов.

Във Фонд ”Научни изследвания” са направени два одита, обясни по-късно в кулоарите на парламента Дянков. Той обясни, че първият одит  е направен от Държавната финансова инспекция и засяга периода 2009, 2010 и началото на 2011 година.

Тази проверка е открила главно административни нарушения. Друг доклад  е изготвен от Инспектората към Министерския съвет, но там все още няма пълен одит.

Става въпрос за около 60 отделни препоръки, от които 80 на сто са чисто административни, обясни Дянков.
По негови думи проверката е констатирала, че половината служители, които работят във Фонд ”Научни изследвания”, нямат регламентирания ценз, за да заемат конкретните позиции.

Финансовият министър допълни, че в другите 20% от случаите става дума за нарушения на работата на изпълнителния съвет, където става дума за подбора на проекти за финансиране. Не става въпрос за корупция и начина за избиране на проекти, защото финансовата инспекция няма функция да открива такива нарушения, обясни Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase