Петър Москов. Снимка: Архив Булфото
fallback

Държавата оголва двата фронта, на които се води борбата за живот, обяви днес в парламента Петър Москов от ДСБ.

Синята коалиция днес извика в Нардоното събрание управителя на НЗОК заради проблемите с плащания за интензивно лечение. Сините алармираха, че финансирането на интензивните клиники за лечението на пациент на ден е било намалено с повече от 50 на сто.

До миналата година интезивните клиники в големите болници в страната се финансираха от Министерство на здравеопазване. Сумата беше 500 лева на преминал болен на ден. От януари те се финансират от НЗОК и сумата вече е между 225-245 лева на ден на преминал болен, обясни Москов.

Той допълни, чe ръководството на НЗОК няма логично обяснение защо са намалени средствата и не е събрало данни от клиниките колко струва лечението на пациент. Москов обясни, че той самият е събрал данни и цената, която клиниките плащат, е между 500 и 800 лева на преминал болен на ден.

По негови думи до момента малкото пари, които е отпускало министерството, са били повод специалистите да бягат от тази специалност, но сега положението става още по-лошо.

Това е оголване на фронта, където се води битката за живот. Компрометира се лечението на пациентите, отсече Москов.

Другата седмица управителят на НЗОК ще бъде изслушан на здравната комисия в парламента, обясниха от Синята коалиция. Те обясниха, че се надяват да присъства и министърът на здравеопазването, както и директорите на големите клиники и след внимателен анализ да се стигне до преизчисляване на парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Разбирателю

преди 11 години

Нищо и никога няма да схванеш!!!Първо - лекарите също са пациенти !!!Второ - тук става въпрос за пари ,с които трябва да се реанимира тежко болен........а не за лекарски заплати......

41

до никой от 42

преди 11 години

така както я замисли министър Илко Семерджиев от СДС приз 2000 като идея беше нещо чудесно.Некомпетентността на Медиите и уклончивостта на политиците опорочиха смисъла.........Образно казано е на принципа на Взаимоспомагателните каси ..........на всеки му идва реда .......във всякакъв смисъл

40

извинете към 42

преди 11 години

изречението е накъсано ,но смисълът е следния-когато расл.журналист запита отговарящия в съответната институция дали ще спре даването на грешни пари на измамниците,той нагло отговори,че няма да ги спре,защото няма документ,че са здрави.Питам господинчото дали не може да направи проверка на измамниците ,което е елементарно,дали и той не точи пари от тези,които предоставя на *** и докога ще опъмаме жили и ще плащаме на *** маргинали за наша сметка

fallback