Плевнелиев води заседанието на КСНС. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи вътрешния министър Цветан Цветанов, който на Консултативния съвет по национална сигурност обяви, че двама от терористите от атентата в Бургас са свързани с военното крило на Хизбула. В медиите се появи информация, че държавният глава не споделял позиция на МВР шефа.

„Министърът на вътрешните работи имаше разрешението от главния прокурор да посочи фактите и доказателствата от разследването на атентата в Бургас“, отсече днес Плевнелиев.

„Твърдя и заставам категорично зад тезата, че това беше една много достойна и честна позиция първо в рамките на правилата, имаше разрешение от главния прокурор, и второ -  и към българските граждани и към политически партии, защото аз многократно призовах за това да се посочи напредъка и това беше направено в Консултативния съвет по национална сигурност по правилата и законите на държавата“, каза още държавният глава.

Президентът посочи, че КСНС е излязъл с ясно становище – всички членове на Съвета са били запознати с фактите и доказателствата по разследването, знаейки, че то не е приключило, но всички са видели, че има голям прогрес. Видяхме факти, доказателства – да, те са секретни, но ги видяхме съобразно правилата и конституцията на държавата, смята президентът.

Още по темата
Относно дали е имало натиск за обявяването на съпричастност на Хизбула към атентата, Плевнелиев коментира, че не може да става дума за натиск от когото и да било, а става въпрос за обективен процес.

„Българските власти са свършили огромен обем работа, когато са стигнали до конкретни имена, факти и доказателства, се очаква да бъдат обявени и междинните резултати,“ посочи президентът.

По думите му по същия начин е могло те да бъдат обвинени за това, че не посочват хода на напредъка. Той припомни, че многократно е искал и е подкрепял усилията на компетентните органи да посочат междинния напредък и това да бъде направено не заради Брюксел и Вашингтон, а заради българските граждани, защото по думите му имаме правото да знаем, че нашите компетентни органи работят и постигат резултати.

Според Плевнелиев България е водеща в разследването и посочи, че огромният обем работа е свършен от българските служби и компетентни органи. Това е глобално разследване, в което участват институции и специални служби на САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция, "Европол", "Интерпол", австралийски, канадски, и то се води от България, каза президентът.

Президентът Росен Плевнелиев призова да спре партизирането и политизирането по разследването на атентата на летището в Бургас.

„Съжалявам, че след като това беше направено, някои политически партии го партизираха и политизираха. Смятам, че в рамките на демокрация е възможно такова нещо, но в името на националната сигурност трябва да се даде шанс на компетентните органи да си свършат работата докрай, увери Плевневлиев.Той посочи, че това, което е видял е, че 90% от работата е свършена.

В коментар, че президентът Росен Плевнелиев се е разграничил от споменаването на Хизбулла, Цветанов пък коментира: „Не бих могъл да коментирам подобни материали, защото не кореспондират с истината. Самият факт, че обявяването на цялата информация по това разследване беше в присъствието и на президента, и на премиера, и на председателя на ПГ на ГЕРБ означава, че институционално няма абсолютно никакво разминаване в това, което е направено като позиция от мен като вицепремиер и министър на вътрешните работи, защото аз съм изразил позицията на българското правителство относно разследването и етапа му”.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че решението за оповестяване на подобна информация за атентата в Бургас е политическо и е взето на Консултативния съвет по национална сигурност, на който по закон главният прокурор не присъства и не участва.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase