Николай Младенов. Снимка: архив, БТА

Участието на движението Хизбула в атентата в Бургас, при който бяха убити петима израелски туристи и един българин, "няма да отмине без последици", заяви за телевизия "Ал Арабия" българският външен министър Николай Младенов, цитиран от независимия близкоизточен портал "Ал Бауаба".

Младенов заяви, че възможността радикалното ливанско движение да бъде посочено като терористична организация е била "на масата" от известно време, но правителството не е правело никакви официални изявления по въпроса, докато не бъде в състояние да представи конкретни доказателства.

Още по темата

"Шест месеца ние не казвахме нищо, но вече разполагаме с твърде ясни доказателства, че онези, които са планирали и извършили бомбения атентат, принадлежат към военното крило на Хизбула. Ще запознаем нашите колеги от ЕС с всичко, което сме узнали, за да решим каква позиция да заемем с цел това да не се случи отново," заяви Младенов.

Според министъра, след като атентатът е станал на европейска земя, ще бъдат свикани срещи на високо ниво в ЕС.

Младенов добави, че вчера е водил "твърде позитивни" телефонни разговори с ливанския премиер Наджиб Микати и с ливанския си колега Аднан Мансур, който е съюзник на Хизбула, като и двамата са изпратили категорични послания за ангажимента на Ливан в борбата с тероризма.

Като похвали отличните двустранни отношения с Ливан, Младенов подчерта, че Бейрут има "силен интерес да стигне до дъното на проблема" и че е бил насърчен от "положителното публично изявление" на Микати. Вчера Микати заяви, че страната му е готова да сътрудничи на България в продължаващото разследване на атентата, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase