Снимка: архив, Reuters
fallback

Решението на парламента на България за възможността страната да излезе от проекта "Бургас-Александруполис" във всички случаи ще бъде нелегитимно, заяви днес Игор Демин, говорител на компанията Транснефт, която представлява руските интереси в проекта, предаде ИТАР-ТАСС.

Днес правителството на България внесе за одобрение в парламента документ, позволяващ на българската страната да излезе от проекта. Той предвижда денонсиране на споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас – Александруполис“. Това става, след като изтече направеното от страната ни преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие.  Решението е взето, тъй като съгласно анализите петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение.

Според Демин излизането на която и да е страна от проекта се регламентира от два документа. Договорът на консорциума по строителството на петролопровода предполага, че излизането на която и да е страна от проекта е възможно само след приключването на периода на проучване или след началото на експлоатацията. Друг документ, регулиращ взаимоотношенията на страните, е Виенската конвенция, но тя влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът, отбелязва ИТАР-ТАСС.

През 2008 година бе подписано междуправителствено споразумение за изпълнението на проекта, в който Русия получи 51 на сто, а България и Гърция - по 24,5 на сто. Общата дължина на трасето на петролопровода "Бургас-Александруполис" е 300 километра. Целта му бе да намали натоварването на турските проливи, през които се транспортира петролът от Русия и Казахстан към световните пазари, припомня руската агенция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

защо сме бедни

преди 11 години

Тиквениците отвориха пътя на турския проект за претролопровод Самсун Джейхан".Сега стана ли ви ясно кого обслужват тъпанарите от ГРОБ и разните там коалиция.А сме бедни защото ни управляват по-*** от нас.

47

Анонимен

преди 11 години

Батето лека му пръст казваше така "Закривам държавата!".Така и стана.

46

До "Товарищ Мау

преди 11 години

"Товарищ Маузер!"/ по Маяковски/, правите огромна услуга на комунистите и русофилите с непрекъснатите тъпотии, които щедро ръсите! Всеки си казва: щом антируските цапачи са на такова ниво, я по-далеч! "Кто там шагает право? Лево! Лево! Лево!"

fallback