Николай Младенов. Снимка: Булфото

Министърът на външните работи Николай Младенов е запознал посланиците на арабските страни с обсъжданията на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/. Това съобщиха от пресцентъра на външно министерство.
Младенов е информирал дипломатите и с хода на разследването на атентата на летище Сарафово.

По негови думи разследването на атентата води към лица, които са свързани с военното крило на организацията "Хизбула".

Българският външен министър е подчертал, че целта на действията българските власти е авторите на този кървав атентат да отговарят пред съда за своите деяния.

Като се основаваме на традиционно добрите отношения на България с Ливан и с ливанския народ, които са основани на взаимно уважение и приятелство, ние потърсим съдействие от страна на ливанските власти по случая, каза Николай Младенов по време на срещата.

Той е посочил, че "като част от международните усилия за борба с тероризма и имайки предвид, че атентатът беше извършен в държава членка на ЕС, България ще представи резултатите от разследването на европейските ни партньори. Съвместно с тях ще обсъдим конкретни мерки, които да допринесат за
предотвратяването на подобни терористични нападения в бъдеще."

Министър Младенов е представил пред посланиците основните акценти в изнесения от него на КСНС доклад - "Рискове и заплахи за сигурността на страната, произтичащи от политическите процеси в Близкия изток".

"От стратегическа важност за нас и за целия ЕС е предприемането на бързи мерки за преодоляване на
политическата нестабилност и икономическите проблеми в Близкия изток и Северна Африка", е казал външният министър.

Николай Младенов е бил категоричен, че България ще продължи да подкрепя усилия на страните в региона за демократични промени и икономическо възстановяване.

По-късно министър Младенов е разговарял с ливанския си колега Аднан Мансур, когото е информирал за обсъжданията в КСНС и е изразил надежда, че с подкрепата на ливанското правителство разследването на терористичния акт на летище Сарафово ще бъде доведено до край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase