Стефан Воденичаров. Снимка: Булфото

Защо човек от БСП става министър в кабинета на ГЕРБ, попита риторично депутатът Веселин Методиев от Синята коалиция и бивш министър на образованието в кабинета "Костов".

Изказването му идва на фона на днешното предложение на премиера Бойко Борисов -  шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров да стане министър на образованието, младежта и науката. Постът е свободен, след като Борисов поиска оставката на Сергей Игнатов след скандала във Фонд “Научни изследвания“.

От ГЕРБ веднага отрекоха Воденичаров да е човек на БСП и определиха тези твърдения като абсолютна спекулация. По думите на депутата от мнозинството Румен Стоилов академикът не е политическа номинация и би се справил чудесно със задълженията на министър.

Още по темата

Твърденията, че председателят на БАН е от левицата, се основават на факта, че той оглавяваше инициативния комитет “Белене“, който беше сформиран от левицата.

Стоилов припомни, че преди няколко месеца академикът сам официално е оттеглил кандидатурата си за председател на Инициативния комитет на БСП за "Белене".

От Синята коалиция обясниха още, че назначението на Воденичаров е просто един щит срещу протестите на учените срещу правителството на Борисов. Скандалът около научния фонд, който взе общо три оставки, избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Ако Игнатов беше уволнил чиновниците във фонд "Научни изследвания" преди месец, днес нямаше да имаме този коментар, убеден е още десният депутат. Той обаче допълни, че сините се отнасят с голямо уважение към академик Воденичаров като учен.

Подобна позиция заеха и от левицата. По думите на депутата Антон Кутев Воденичаров е жертва на кризисен пиар. Червеният народен представител обясни, че е дълбоко учуден, че академикът е приел поста.

Истината е, че въпреки качествата му, ние няма да го подкрепим за този пост, защото за 3,5 години ние видяхме отношението на Борисов и Дянков към науката, и към БАН конкретно. С този акт Борисов се опитва да си купи индулгенция. Съжаляваме, но г-н Борисов трябва да знае, че интелект не се купува, обясни Кутев.

От Движението за права и свободи също заявиха, че няма да подкрепят рокадата в МОМН.

ДПС няма да подкрепи персоналната промяна в кабинета за нов министър на образованието, въпреки че не крием уважението си към учения акад. Стефан Воденичаров, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

Ние не можем да подкрепим тази персонална промяна, защото за нас е водеща държавната политика в областта на образованието и науката, а тя, меко казано, е сгрешена, мотивира се Местан.

Той и магьосник да е, не би могъл да сътвори чудеса при финансовата рамка, зададена от Симеон Дянков и от кабинета, защото законът за държавния бюджет е факт и виждаме продължение на политиката на финансов геноцид към БАН, посочи председателят на ДПС.

Председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков от “Атака“ пък обясни, че ще подкрепи Воденичаров за министър.

По думите на Стоичков той е утвърден учен и е признат от научната общност. Според депутата от “Атака“ най-важното е новият министър да свърши три основни неща - да върне парите на фонд "Научни изследвания", да назначи компетентно ръководство на фонда и да се издадат правилниците за дейността на фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase