Въпросът от референдума ще се гледа от НС. Снимка: БТА

Въпросът за развитието на ядрената енергетика отива в парламента. В националния референдум са гласували 1 405 463 гласоподаватели, което е 20.22 на сто от гражданите с избирателни права.

ЦИК разплете интригата около допитването, като вече обяви окончателните резултати от референдума, проведен в неделя с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“.

За да е валиден референдумът, своя вот трябваше да дадат поне 4 345 450 души, колкото на последните парламентарни избори - условие, което при гласуването в неделя не беше изпълнено.

Още по темата
Затова единствената интрига от допитването остана дали до урните са отишли над 20% от хората с право на глас, тъй като по закон в този случай парламентът трябва отново да разгледа въпроса за строителството на нова ядрена централа, щом повече от половината от гласувалите са отговорили с „да“.

Тъй като според окончателните резултати в неделя до урните отидоха 20.22% от имащите право на глас, а 60.603% или 851 757 от гласувалите са казали „да“, въпросът ще се нищи в НС.

533 526 от пуснатите бюлетини, което е 37.96%, са гласували с "не". Недействителните бюлетини са 20 180, което прави 1.47% от общия брой.

Решението подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд, съобщават от ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase