Станишев усеща волята за промяна. Снимка: БТА

Резултатът от референдума е вот на недоверие към правителството и лична загуба на Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, след като станаха ясни прогнозните резултати от националното допитване.

„Българите го чуха, чуха трите „не“ и казаха едно голямо „да“ – „да“ на народовластието, на конкурентната икономика, на достъпни цени на тока, „да“ на гражданското общество“, отсече лидерът на социалистите.

По думите му печелившите от референдума са активните граждани, на които има пука. Губещ е Борисов, а резултатите показвали силен тласък на промяна на политическото статукво.

„Днес близо милион и половина български граждани излязоха и заявиха своята позиция. Имаме категорична подкрепата за нова ядрена централа, с което се противопоставиха на решението на правителството да преустанови изграждането“, заяви Станишев. 

Резултатите показвали още, че имаме едно по-силно гражданско общество, хората отхвърляли авторитарния модел на управление, който им казвал, че няма значение какво мислят.

Още по темата
„Въпреки стремежът на правителството да откажат хората да гласуват, над 20% от списъчния състав на гражданите с изборни права участваха.  Референдумът има своят резултат, защото сега въпросът, формулиран от инициативния комитет, се връща за ново обсъждане в НС. Волята на БСП е да се съобрази нашата политика преди и след изборите с преобладаващото мнозинство на българските граждани“, отсече Станишев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ако избирателната активност мине 20%, което показват прогнозните резултати на социологическите агенции, „отново в парламента ще гласуваме с „не”. 

„Смисълът от връщането на въпроса е, че ще бъде върнат с подкрепата на 1 млн. български граждани. Това показва, че поведението на Борисов е неадекватно на тяхната воля, не ги отразява. Референдумът показа, че ГЕРБ не могат да налагат дневния ред на българското общество“, коментира Станишев. 

Според него референдумът е успешен и е показал, че демокрацията е жива. По думите му този референдум е дал шанс на автентичната десница да покаже свое собствено лице. Десницата имала аргументи, които защитавала по почтен начин.

„Но не мога да подкрепя политически парти, които постоянно си сменяха позициите, които показаха, че не могат да бъдат предсказуеми. ГЕРБ искаха да провалят референдума. Много от тях гласуваха „за“, това показа, че не гласуват под команда“, смята Станишев.

Според него днешното гласуване било изчистено от контролиран и купуван вот.

Според него ниската избирателна активност се дължала на недоверието, натрупано към политическа система, други пък не отишли до урните, защото били призовани от политически водачи, други -  от страх, четвърти заради убеждението,  че няма смисъл.

„Апатията е най-хранителната среда на едно авторитарно управление, дава сили на тези, които управляват с натиск, да разпределят ресурсите на държавата без правила и контрол“, смята лидерът на БСП. 

Той зави, че БСП ще инициира в НС промени в законодателството за референдумите, които да направят допитването по-лесно за валидност. Според него не е нормално да се съпоставя активността от предишните парламентарни избори с тази на референдума.

Според Станишев допитването е национална кауза, която БСП нямала намерение да присвоява, но губещият е Борисов.

Лидерът на БСП смята, че е можело още повече да бъде мобилизиран електората на левицата, но отбеляза че софиянци, студентите, образованите, младото поколение са отишли до урните, което показвало, че те искат активно да влияе на живота в страната. „Това е една мисия на БСП -  да устоим правото на хората да гласуват спокойно и гласовете им да бъдат преброени честно“, заключи Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase