Петър Димитров. Снимка: Impact Press Group
fallback

Договорената и подписаната цена за проекта АЕЦ "Белене" е 3,997 млрд. евро, заяви пред Нова телевизия бившият икономически министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров. Той обясни, че това не е била твърда цена и е подлежала на индексация.

"Така, ако централата беше заработила от 1 януари 2013 година, цената за изграждането й трябваше да бъде 5,13 млрд. евро с индексациите", заяви още Димитров. Премиерът Бойко Борисов поиска твърда цена и от руската компания "Атомстройекспорт" изчислиха, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва 6,3 млрд. евро.

Oще по темата
Петър Димитров отхвърли твърденията на сегашния икономически министър Делян Добрев, че Националната електрическа компания (НЕК) не е имала средства за участие в проекта. И пресметна, че държавната компания е разполагала със заем от BNP Paribas в размер на 250 млн. евро, възможност за заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 600 млн. евро, както и 530 млн. евро от RWE, платени заради включването на компанията в проекта. Освен това от държавния бюджет са отпуснати още 300 млн. лева за АЕЦ "Белене".

По думите на Димитров останалите средства, необходими на НЕК за строеж на втората ядрена централа, трябва да дойдат от вътрешни средства на НЕК, както и допълнителни заеми, осигурени от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"Към този момент "Белене" трябваше да работи и от приходите да се връщат заемите", заяви още Димитров.

Той отхвърли твърденията, че RWE са се отказали заради липсата на средства в НЕК. Отказът е бил заради липсата на държавна ангажираност към проекта.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

340

възмутен

преди 11 години

До смеещ се с глас - какви различни цени бе! Това да не са ГЕРБ! Точно, конкретно с документи БСП заявяват цената е 3.997 млрд. с индексите през годините достига около 6 милиарда! ГЕРБ са толкова ошашавени, че вече не знаят от кой кашон какво да вадят ха ха ха!А самият Дянков вчера се обясняваше, че в тези 11 милиарда, дето ги тръбят влизали някакви рискове от допълнителни изисквания на ЕК, които били приети след Фукушима! Глупости на търкалета - че БСП и оракули ли трябва да са?

339

Gost

преди 11 години

Lud po-lud nai-lud! Eeeeeeeeeeeeee stiga veche de!

338

Анонимен

преди 11 години

За второ АЕЦ треба силна икономика - не за народ като булгари - от крадци, мошеници и некадърници

fallback