Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев и предишните президенти от демократичната история на България - Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, се срещнаха днес на "Дондуков" 2.

Със срещата се поставя началото на инициативата на Росен Плевнелиев за Съвет на президентите - четиримата президенти да се събират и да обменят неформално мнения по различни теми и важни за страната въпроси.  

Плевнелиев обясни, че като Съвет на президентите не са и нямат намерение да бъдат някакъв таен център на власт, не са съвет на старейшини, не са и с амбицията да взимат решения на тъмно. „Задачата ни бе да си говорим като хора, които работят за България и имат отношение към България, коментира Плевнелиев.  

Форуми, организирани от различни неправителствени организации, институции, БАН, стратегически за нацията теми, свързани с външната политика и с дългосрочните приоритети също биха могли да съберат четиримата президенти заедно, отбеляза Плевнелиев.

Като пример той посочи благотворителната инициатива "Българската Коледа" и каза, че тя е била знак, че президентите могат да бъдат заедно в интерес на добродетелността и в интерес на дарителството.  

За мен е изключителна чест, истинско удоволствие да "попия" от опита, да чуя мъдрите думи, да бъда заедно с българските държавници - всеки един от тях има огромен принос за развитието на държавата, всеки един от тях със сигурност е работил много,  допускал е грешки, така ще бъде и с мен, но споделеният опит, каузата и ролята на президентската институция са важни, каза Росен Плевнелиев. 

Не за всичко сме на едно мнение, не всичко ни обединява, но именно това е сигналът, който излъчваме - българските президенти имат своите битки и приоритети, понякога са различни, но те имат обща кауза, общи теми, по които можем да търсим общи решения, каза още Плевнелиев.

Президентът Желю Желев обясни, че идеята за Съвет на президентите е смислена и съдържателна, защото става дума за обмяна на опит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase