Доган показа завидни физически качества. Снимка: Reuters

Ахмед Демир Доган прояви завидни физически качества и се оказа по-силен от един боксьор, пише сръбският вестник „Данас“ в материал, който така е и озаглавен - „По-силен от боксьор“, а надзаглавието е „Личност на „Данас“ /в превод днес – бел.ред./: Ахмед Доган“.

На партийната конференция, състояла се в края на миналата седмица, на която се очакваше той официално да отстъпи председателското място на Лютви Местан, срещу Доган беше насочен газов пистолет от нападател, когото 58-годишният лидер на българските турци бързо и ефектно неутрализира, пише сръбското издание. То уточнява, че нападателят е идентифициран като Октай Енимехмедов, на 25 години, бивш боксьор, като за мотивите на нападението все още се спекулира, пише „Данас“.

Изданието публикува портрет на Ахмед Доган, в който се посочва, че Доган е съосновател на политическа организация, борила се за правата на турците в комунистическа България, поради което през 1986 г. е арестуван и през 1987 г. на закрит процес е осъден на 10 години затвор. Помилван е през 1989 г. От основаването на Движението за права и свободи през 1990 г. е начело на най-силната политическа организация на българските турци, наложила се като главен защитник на правата и на останалите български граждани с мюсюлманско вероизповедание, пише „Данас“.

Сръбското издание припомня още, че Доган е бил сътрудник на българските служби по време на управление на комунистите – от 1974 г. до 1988 г.

„Турците му „простиха“ това. Това беше времето, когато режимът на Тодор Живков се опитваше да българизира мюсюлманите и турците по време на Възродителния процес, по време на който 360 000 български граждани от турски произход бяха принудени да избягат от България в Турция. Името на Доган беше споменавано и в корупционна афера, свързана с построяването на хидроцентрали, но съд в София го оправда. Освен български и турски Доган говори руски и английски език, от двата си брака има две деца“, пише още в портрета на Доган, публикуван в сръбския вестник „Данас“.

Австрийският печат и днес пише за покушението срещу Ахмед Доган. "България нямаше да е България, ако ден след драматичните мигове в политиката на балканската държава не се бяха появили предположения, че покушението е инсценировка". Така започва статията си в днешния брой на вестник "Стандард" авторът Маркус Бернат, запознаващ читателите с инцидента в НДК.

В статията е цитиран политологът Огнян Минчев, който казва, че подобни театрални изпълнения не са нови и който смята, че те са дело на "олигарси, включително Доган", започнали като сътрудници на Държавна сигурност, а след това през 1989 година внезапно внесли демокрация и капитализъм в страната. "Това в известен смисъл им е работата", допълва той в разговор със "Стандард".

Австрийският вестник "Ди Пресе" също се спира подробно на случилото се в София, като отбелязва, че иначе словоохотливият и приятелски настроен към медиите български министър-председател Бойко Борисов е коментирал едва ден по-късно случилото се. Вестникът пише, че Бойко Борисов е осъдил атентата като "нецивилизовано действие" и се е възмутил от ужасния побой, нанесен на извършителя от побеснели делегати на конгреса.

Друго издание - "Клайне цайтунг", описва подробно събитието, публикува изявления на партийни ръководители и представители на държавни институции и запознава читателите си с историята и рейтинга на Движението за права и свободи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase