Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

АЕЦ "Белене" щяла да струва на България над 10 милиарда евро. Това сочи доклад на британската банка HSBC, която бе наета за консултант на проекта, и кореспонденция с германската компания RWE, съобщи БТА.

Числата са посочени в междинния доклад на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта от 2002 г. до края на март 2012 г., приет днес на заседание на комисията с 8 гласа "за" и 3 "против".

Председателят на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ посочи, че в споразумението с "Атомекспортстрой" е записана цена от около 3,997 млрд. евро, но се допълва, че ще бъде отчитана и ескалация. По думите му така трудно може да се изчисли истинската цена.

Според експертизата на HSBC проектът ще струва около 10,353 млрд евро. В кореспонденцията със стратегическия инвеститор RWE също се потвърждава цената от 10 милиарда евро.

Това е била и една от причините RWE да се оттегли от проекта. Другата причина е, че няма окончателно подписан договор за строителството на централата, допълни Червенкондев.

От Синята коалиция подкрепиха междинния доклад. Иван Иванов от ДСБ заяви, че в споразумението е записана цена от около 3 997 000 000 евро, но се уточнява, че сумата се коригира с ескалацията, а формулата за ескалация е трябвало да бъде договорена в рамките на следващите 12 месеца. Ако това беше толкова просто, щеше да бъде направено и правителството на Сергей Станишев щеше да подпише окончателния договор, коментира Иванов.

Според него има два документа, които посочват крайната цена на Белене - единият е докладът на HSBC, в който е записана сумата от 10,353 млрд. евро, и другия - в кореспонденцията между RWE и НЕК, където RWE призовава НЕК, като притежател на 51% от "Белене", да осигури своята част от 5,4 млрд. евро.

Лесно може да се изчисли цялата сума, като се има предвид делът на НЕК, поясни Иванов. По думите му сумата е над 21 милиарда лева и ще бъде платена от хората, най-малкото чрез цената на тока.

Колегата му Мартин Димитров посочи, че е несериозно да се мисли, че RWE не знае цената. Според него, ако се построи Белене, ще фалира държавата, и то при положение, че никой не е доказал, че за българското потребление на ток е необходима втора централа, коментира той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че според споразумението с "Атомекспортстрой" договорената сума за АЕЦ "Белене" е 3 997 260 000 евро. Споразумението и до днес не е прекратено, заяви той и попита защо това не е направено, след като правителството е взело решение да не строи централата. "Атомекспортстрой" ще ни съди и ще ни осъди, защото имат договор за тази сума и никакви 10 милиарда не са подписани там, посочи Сидеров.

Според него това са суми, които RWE дава като прогноза. Той попита защо се прави междинен доклад и посочи, че това е пропагандна дейност заради референдума.

Румен Овчаров от левицата изчисли, че дори с ескалацията и разходите на собственика цената излиза малко над 6 млрд. евро.

Колегата му Петър Димитров допълни, че ескалацията всъщност е наказание за забавянето. Ако обаче се забавим още и обсъждаме темата и през 2022 г., цената вече ще бъде 40 млрд., а не 20 млрд., предупреди той. Ако българите си купуват ток от фотоволтаици, ще плащат пет пъти повече, а от въглища - поне двойно, каза Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase