Министър Мирослав Найденов. Снимка: БТА-архив

Цените на свинското и на пилешкото месо ще паднат с около 10%, тъй като земеделското министерство изплаща близо 20 млн. лева на производители от днес.

„Не съм казал никога, че цените на хайвера, на трюфелите или на луканката падат. Факт е, че падат цените на трупното свинско, на котлетите, ежедневно има промоции на големите търговски вериги“, каза Найденов пред bTV.

„Това, което ще сложим на коледната си трапеза тази година, ще бъде по-евтино, отколкото е било преди месец“, беше категоричен той и посочи, че има и други хранителни продукти, които поевтиняват в момента.

По думите му истинският колбас е по-скъп два до три пъти, отколкото неговата имитация със соя.
Гарантирано тя липсва в стандарта „Стара планина“, напомни той.

От началото на януари на продукти, в които вместо мляко, има палмова мазнина, ще има надпис, че това е имитация и те няма да могат да се продават с наименованието сирене или кашкавал.

От 20 януари пък влиза в сила наредбата, с която се забранява повече от 4.3 % водно съдържание в пилешкото, като това е процентът на естествените течности. Така на практика няма да може производителите да влагат вода.

Министърът съобщи, че не се ограничава производството на ориенталски тютюн за българските производители. Страната ни е успяла и да защити квотата си за улов на калкан пред Европейската комисия.

Проверява се случаят с 16-годишното момиче, прието в „Пирогов" с изгаряне на хранопровода, след като пило газирана напитка. Министърът каза, че производителят е известен с железния си контрол на безопасността и за момента в партидата в магазина не е открито нещо, което да предизвика изгаряне. Според него около случая има много мистерии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase