Снимка: БулФото - архив

БСП иска вето от президента заради приетите промени в Закона за досиетата.

По предложение на ДСБ по време на второто четене на промените вчера парламентът разреши да бъдат проверявани за принадлежност към службите на Държавна сигурност лица, заемащи длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

Според левицата приетите текстове са равносилни на национално предателство. Ангел Найденов от „Коалиция за България” обясни, че с тази промяна ГЕРБ са напът да извършат престъпление.

Още по темата

„Защото става дума за действащи служители, включително зад граница, в рискови страни, в които цената е техният живот и животът на техните семейства, както и на хората, с които те са контактували. Няма по-грозно и гнусно посегателство спрямо хората, занимаващи се със защита на националната сигурност от предателството им”, допълни той.

Колегата му Румен Петков изчисли, че поне 70-80 са служителите на „Военна информация” и НРС, които в момента са зад граница.

„Сред тях вероятно има хора, които работят в много рискови държави, с много оперативни връзки”, коментира Петков. Според него това поставя под въпрос и контактите им на на място.

„Поставяме под съмнение техния живот днес. Кой ще носи отговорност за това? Кога и как те ще бъдат прибрани и дали въобще в рисковите държави ще се допусне такова извеждане или ще преживеем наново трагедията от Либия”, попита бившият МВР шеф.

Ангел Найденов обясни, че от името на Парламентарната група на „Коалиция за България” ще искат среща с президента Росен Плевнелиев, на която да присъстват и шефовете на НРС и на  „Военна информация”. „Ще настояваме за налагане на вето, най-вече в частта му за параграф 12. Ако не бъде наложено вето, това, което ще се случи, е, че България като държава ще извърши престъпление и предателство”, беше категоричен депутатът от левицата. 

От името на мнозинството отговори председателят на вътрешната комисия в парламента Красимир Ципов, който обясни че промените в Закона за досиетата ще засегнат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби.

„Хубаво е БСП да каже с какви аргументи в последния момент в края на 2006 г. беше приета тази промяна за параграф 12 в закона. Кои точно хора от техните редици трябваше да бъдат прикрити по този начин? С какво са се занимавали тези хора назад във времето, когато са били назначавани именно от тях в тези служби?”, попита Ципов с намек дали те не са се занимавали с неща, които по никакъв начин не отговарят на позицията им в разузнавателните служби.

Юристът от ГЕРБ не пожела да даде повече подробности по темата заради класифицираната информация, която обхваща тези случаи. „Най-накрая след 23 години се опитахме да предизвикаме реформа в тези служби. Не смятам, че в 21-ви век, 23 години след началото на демократичните промени, в разузнавателните служби на България трябва да продължават да работят на отговорни ръководни позиции служители на Държавна сигурност”, допълни Ципов.

Той обясни, че преди две години са потърсили информация от ръководствата на службите за конкретния брой действащи служители в чужбина, които могат да бъдат засегнати от закона. „Преди дни получихме информация колко ще бъдат засегнати. Считам, че този брой е достатъчно малък, за да могат да се организират действия тези хора да бъдат изтеглени, да не бъде застрашен техният живот, да бъде осигурена специална закрила”, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase