Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отхвърли твърденията за криза при избора на конституционен съдия след провала на Марковска и Гугушева.

„Напротив, криза имаше по време на тройната коалиция, при управлението на президента Първанов. Тогава в Конституционния съд се назначаваха действително без никакъв конкурс, без никакво изслушване. Съветниците на Първанов ставаха главни прокурори, шефове на съдии, без абсолютно никаква дискусия. Сега институциите работят, и президента, и парламента, активно, за излъчването на кандидати”, отсече министър-председателят.

"Сега ме радва, че има демокрация и за пръв път се вглеждаме във всеки кандидат", заяви Борисов и допълни
че ГЕРБ е склонна да подкрепи кандидатура за конституционен съдия, издигната не само от СДС.

Още по темата
"Разбира се. Просто искам действително в парламента да се предложат възможно най-добрите хора. Това съм го казал на колегите от партията", каза още премиерът.

 Той добави,че има готовност и със своя номинация.

„Надявам се от третия път всички парламентарно представени политически партии и парламентът да направят една процедура, в която да има няколко достойни кандидатури, които не са плод на политически договорки, а са част от усещането на всички нас, че в Конституционния съд отиват най-достойните и най-моралните“, коментира и президентът Росен Плевнелиев. 

Той беше категоричен, че изборът в КС не може да бъде плод на  договорки между политически партии.

„Убеден съм, от третия път трябва да се справим - КС го заслужава“, заяви президентът Плевнелиев. 

 

Помолен за коментар на изказване на Цветан Цветанов относно правомощията му като държавен глава, Росен Плевнелиев припомни, че за да бъде успешен всеки президент, Конституцията и правилата трябва да се спазват.

„Персонални войни не водя, но имам кауза - да бъда президент на модерна България”, каза държавният глава. „На всички вече е ясно, че България няма послушен и зависим президент, а такъв, който смята да спазва Конституцията”, категоричен беше държавният глава.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase