Министър Лиляна Павлова. Снимка: БТА-архив

Ще бъдат санкционирани фирми, които отговарят за почистването на пътищата при зимни условия в община Стара Загора и София-област, съобщи пред журналисти инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Най-честите нарушения от страна на фирмите са свързани с времето за реакция и наличието на необходимия брой техника на терен.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обеща безкомпромисни санкции в края на сезона за всички фирми, които не са изпълнили задълженията си.

Тя призова кмета на Община Перник Росица Янакиева да обърне внимание на снегопочистването на републиканския път към Радомир, защото обработването му е задължение на общината. Според Павлова този път „тенденциозно“ не е поддържан през последните дни, предаде „Фокус“.

Като причина Община Перник посочва липсата на средства, което според министъра е нелогично заради добре почистените общински улици. Павлова заяви, че ако Община Перник не възстанови обработването на републиканския път към Радомир, Агенция „Пътна инфраструктура” ще потърси правата си по съдебен път.

Министърът съобщи, че няма критични участъци по пътищата на страната. Над 900 снегопочистващи машини са на терен и обработват пътищата. През изминалата нощ най-затруднено е било движението в участъците Юндола – Белово и Батак – Доспат, но и в тези райони движението е възстановено.

Средно на нощ има около 30 аварирали ТИР-а заради липсата на вериги и наличието на ремаркета, което не е подходящо за пътуване в зимни условия, съобщи Павлова. Тази нощ те са 32-а. По-голяма част от неподготвените за зимни условия тежкотоварни превозни средства са български.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase