Снимка: БТА
fallback

Световни агенции съобщават за срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Той говори редом до Бойко Борисов в Белия дом преди срещата им на четири очи. Президентът на САЩ съобщи, че с българския премиер ще обсъдят плановете за прехода в Афганистан, които предвиждат международните сили в тази страна под командването на НАТО да се изтеглят до края на 2014 г.

Предварително се очакваше още Обама да бъде осведомен от Борисов за последните новини около разследването на атентата в Бургас през юли, при който бяха убити няколко израелски туристи, посочва АП.

Президентът на САЩ се срещна в понеделник с българския премиер в Белия дом, съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа.

В изявление преди срещата Обама благодари на Борисов за ролята на България в НАТО и за приноса й за военната операция в Афганистан. Той благодари още на своя гост за "много старателното разследване" на атентата в България през юли, при който бяха убити петима израелски туристи и местен шофьор на автобус. "Екипите по сигурността в България работиха много усърдно и в сътрудничество, за да изправят извършителите пред правосъдието", каза Обама.

В отговор Борисов каза, че хората в България са много развълнувани от телефонното обаждане, в което президентът на САЩ поднесе своите съболезнования за българския гражданин, както и за израелците, убити при бомбеното нападение през юли. Бойко Борисов каза, че оценява споменаването от Барак Обама на приноса на България за войните в Ирак и Афганистан, и също му благодари за сътрудничеството със Съединените щати в редица области, сред които националната сигурност и борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

Белият дом съобщи за срещата в своя блог. В изявлението пише, че президентът на САЩ е благодарил на министър-председателя за силното партньорство на България в НАТО, за подкрепата на страната в Афганистан и за нейното сътрудничество при разследването на престъпления, в правоохранителната област и борбата срещу тероризма."Но, разбира се, (нашите) отношения не се основават само на въпроси от сферата на сигурността", подчерта Барак Обама.

"България е модернизираща се страна и аз знам, че премиерът е ангажиран с редица реформи за създаване на открито и прозрачно управление, да подобри (търговските връзки) между двете страни, като лидер на Балканите да върви към по-нататъшна интеграция с Европа и останалата част от световната икономика", каза президентът на САЩ. "Ние сме много впечатлени от напредъка, постигнат в България, и аз очаквам с нетърпение да чуя от премиера как Съединените щати могат да помогнат още повече в тези усилия", допълни Обама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

ГЕРБ И НАРКОТИЦИ

преди 11 години

СИМПАТИЗАНТА НА ГЕРБ ОТ РУСЕ КОЙТО ЗАЛЕПИ НА КАПАКА НА КОЛАТА СИ БОЙКО БОРИСОВ И ПО-КЪСНО БЕШЕ ПРИЕТ В ПАРТИЯ ГЕРБ Е НАРКОТРАФИКАНТ! ГЕРБ СЕ ПЪЛНИ С НАРКОТРАФИКАНТИ! Бойко и Цветанов са мъжки момчета, ето затова украсих колата си с тях!, пъчи се Тургай Юсеин. Новият фен на бате Бойко и дружина не бил член на партията, но много харесвал ГЕРБ, четем в Новини. На предния капак на кабриото греят лицата на управниците ни на фона на звездите на ЕС, пише 24 часа.Фенът на Бойко не се оказа случаен човекЮсеин за кратко се превърна в национален герой, когато преди време разказа за политическите си пристрастия, но месеци след като впечатли всички с ексцентричния си ход, излезе информация, че е бил задържан за пласиране на дрога. Сцената се разиграва преди 3 години, но паметливи явно целят да ни я припомнят. Хасковлията е хванат на граничния пункт в Ситроен Пикасо с кърджалийски регистрационен номер. Колата е вкарана в хангар за щателна проверка. Там дежурните на смяна откриват двойно дъно под предните седалки.А от кухината митничарите вадят 69 традиционно облепени в кафяво тиксо пакета, чието съдържание логично се оказва диацетилморфин, по-популярен като хероин, или кафяво в престъпния свят. Още преди изследването в лабораторията на митниците в София да покаже, че нарокотикът е с чистота от 60 процента, Тургай Юсеин се озовава в ареста, заедно с другаря си Георги Кузев и Фикрет Какасул, който трябвало да вземе от тях товара, оценен на 3 милиона лева по държавни цени.Според неофициална информация тримата арестувани мъже са работели за турския наркоканал на братята Саид, които бяха изгонени от страната в края на 90-те. В тяхната много сериозна международна схема героят с голфа Тургай Юсеин е просто муле, наето да пренесе поредната пратка наркотик.Защо обаче 3 години след задържането му той е на свобода вместо в затвора, при това с лепенка на премиера на капака на личната си кола?, Сигнализирахте за неуместен коментар

108

sila

преди 11 години

4OVEK KATO PRO4ETE KOMENTARITE I NQMA ZA6O DA SE Y4YDVA ,4E SME NA TOZI HAL.GOLQMA PROSTOTIQ ,ZLOVA I IZMISLENA KOMPETENTNOST CARI VAV FORYMITE.VIE BQHTE LI NA SRE6ATA ,4E TAKA NADALGO I NA6IROKO SE OBQSNQVATE?TOVA ,4E DADEN POLITIK NE VI E SIMPATI4EN NE ZNA4I ,4E MOJETE DA GO OBIJDATE.DA TYK E LESNO.NO KADE STE ,KOGATO IMA IZBORI,KOGATO SE KYPYVAT GLASOVE ,BEZ GRAJDANSKA POZICIQ .ZA6O NE STE EDINNI ZA PROTESTI,NA RAB.MQSTO,VAV SEMEISTVOTO,SAS SASEDITE?....MNOGO,MNOGO ZLOBA I OMRAZA IMA V BG

107

Анонимен

преди 11 години

Цялата истина е,че ББ се е самопоканил,за да му занесе подарък и да му се подмаже по селски...Добре,че не е занесъл и жива кокошка...

fallback