Вярва ли Овчаров на Добрев?. Снимка: архив Булфото

Пореден спор си завихриха бивш и настоящ енергиен министър за състоянието на АЕЦ “Козлодуй“. Днес в парламента Делян Добрев отговаря на въпрос на Румен Овчаров от левицата.

Бившият енергиен министър от тройната коалиция заяви, че в момента в ядрената централа тече процес на уволнения и странни назначения.

Провежда се чистка на доказани професионалисти, по-интересно е какво идва на тяхно място – 50 знайни и незнайни ГЕРБ-ерски герои, коментира Овчаров, цитиран от “Фокус“. Според него кадровата политика в централата наподобява рояк скакалци, които се нахвърлят върху едно от последните все още произвеждащи и печелещи държавни дружества.

„В АЕЦ „Козлодуй” работят 4115 служители с общ стаж над 73 000 години, отговори от своя страна министър Делян Добрев.

По негови думи АЕЦ „Козлодуй” се управлява от 130 души в три ръководни групи, които имат общ стаж в централата повече от 1700 години. Той категорично отхвърли обвиненията на Овчаров и допълни, че “парите на ядрената централа ни интересуват дотолкова тя да формира големи печалби“.

По думите на Добрев нямало нужда финансовият директор на АЕЦ “Козлодуй“ да е работил в централата, а да  знае как се управляват финансите, за да генерира големи печалби.

Спорът между Добрев и Овчаров за назначението на бившия зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов за шеф в “Козлодуй“ отдавна тече. Двамата са си разменяли не една и две цветисти реплики по този повод.

„Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ”, каза този път в типичния си стил Румен Овчаров.

Той допълни, че състоянието на централата в момента е тежко. Тезата му не беше приета от Добрев, който заяви, че е несериозно да се говори за тежко финансово състояние за АЕЦ "Козлодуй".

Добрев посочи, че печалбата на централата за първите девет месеца на годината е 142 милиона лева, което по думите му е повече от цялата миналогодишна печалба. Така че не може да се съмняваме в доброто управление на "Козлодуй", заключи министърът. Той отбеляза, че печалбата през 2007 г. е била малко над 4 милиона лева, докато през 2011 г. е 126 милиона 928 хиляди лева.

Министър Добрев увери, че печалбите са достатъчни, за да поеме централата дейностите по реализацията на проектите за удължаване на експлоатацията на пети и шести блок. Средствата ще ни трябват в средата на 2014 г., посочи министърът.

Румен Овчаров се съгласи, че печалбата за първото полугодие на 2012 г. от 108 милиона лева е рекордна, но според него тя не се дължи на увеличени приходи от производство, а е за сметка на неизпълнени ремонти и инвестиционна програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase