Министър Делян Добрев. Снимка: БТА

„От първи януари българският потребител ще усети реално върху сметките си понижението на цената на газа.” Това съобщи в Пловдив икономическият министър Делян Добрев. Той не каза дали споделя мнението на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, според когото намалението ще бъде със 7%.

Министър Добрев коментира, че днес се очаква да бъде внесена и офертата за покупката на ВМЗ „Сопот” от частен инвеститор. „Разговарях с изпълнителния директор на завода, той ме увери, че офертата е внесена на 99%, не зная какво е да е внесена на 99%, но се очаква днес това да се случи”, коментира министърът.

Изпълнението на ОП "Конкурентоспособност" върви с добри темпове и до края на годината ще отчетем реализация в рамките на 84 процента, отчете още Добрев.

Сключените към момента договори са 492 на обща стойност 349 776 000 евро, съобщи министърът. През последните месеци се е подобрило и темпото за плащане към бизнеса, като средно на месец сумата е близо 50 милиона евро. За разлика от миналата година само за последните шест месеца сме платили на фирмите повече пари, отколкото за последните шест години, коментира Добрев.

Той обяви още, че държавата ще договори оперативна програма „Конкурентоспособност” с 5-8%. В момента по нея всеки месец се плащат на бизнеса между 40 и 50 милиона.

В следващия програмен период на ОП „Конкурентоспособност” ще залегне промяната бизнесът да поръчва с ваучери за иновации или за информационни и комуникационни технологии, с които да поръчват нужните за дейността му разработки към съответните научни институти или университети. „Така няма да се финансират университетите за разработки, които не вършат работа на бизнеса”, коментира още Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase