Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: БТА - архив

Като просия е позицията на българското правителство пред Европейския съвет. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Според червения лидер на последното заседание на Съвета, на което беше обсъдена седемгодишната бюджетна рамка на Европейския съюз, правителството не е показало способност да отстоява националния интерес.

„В деня на своето заминаване за Брюксел г-н Борисов по телефона в една телевизия каза – "Защо партиите не обсъждат този важен въпрос? Че кой да го предложи, кой да поеме инициативата, ако не изпълнителната власт?! Тук е вярна максимата, когато не знаеш какво искаш да постигнеш, получаваш това, което ти дадат“, каза Станишев.

Според него е нелепо управляващите да се извиняват за несвършената работа с изминалите 100 години, при положение че са на власт четвърта година и че това е краят на мандата.

На обвиненията, че по време на управлението на тройната коалиция усвояемостта на еврофондовете е била ниска, Станишев отговори, че темпът трябва да нараства с всеки месец и година, което не се вижда.

„Не може да посадиш доматите през април, а през май вече да ги събираш, има технология на изпълнение на проектите“, каза той и допълни, че има оперативни програми в трагично състояние, например „Околна среда“ с 15 % усвояване и разплащане.

"Когато една власт мине във фаза, към която ГЕРБ вече са минали, да броят от телевизора колко са участниците в един или друг протестен митинг, значи живеят в друга реалност  и това е диагноза, а присъдата ще я произнесат хората на изборите", посочи лидерът на социалистите.

Още по темата

Според Станишев с темата за заменките управляващите пак се опитват да отвлекат вниманието на обществото. По думите му след изборите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов „ще трябва другаде да коментира“.

„Всичко е ясно с неговите далавери, пак се опитват да отвлекат вниманието. ГЕРБ са четвърта година на власт, ако е имало нещо нередно, да са променили закона, да отменят тези замени, които са били осъществени“, каза Станишев. Заместник-председателят на ИБ на БСП Янаки Стоилов допълни, че за да не бъдат подобни действия квалифицирани като недопустима държавна помощ, има възможност да се направят оценки и непазарните разлики да бъдат доплатени от новите собственици.

„Управлавящите се затрудняват персонално да не засегнат нечии интереси и затова се опитват да прехвърлят този въпрос към миналото, а не към неговото актуално състояние“, предположи той.

Станишев посочи, че ГЕРБ вече ги мързи да променят закона, затова директно го прегазват. Такъв бил случаят с назначаването на председатели на Районни избирателни комисии за референдума на 27 януари, които са само от ГЕРБ.

„Прави впечатление , че в пет Районни избирателни комисии, в които Коалиция за България нямаше участници в ръководството, на нейно място са предпочетени представители на Движението за права и свободи, а представителството на „Атака“ е по-голямо, отколкото пропорционално се полага", каза Янаки Стоилов и допълни, че БСП ще обжалва решението на ЦИК. Социалистите ще поискат и да бъдат страна в референдума, макар да очакват комисията да им откаже пряко участие.

Според червената партия консултациите по евентуален вот на недоверие към правителството няма да са актуална тема до приемането на бюджета за 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase