Министър Сергей Игнатов. Снимка: Булфото - архив
fallback

Няма източени или изчезнали пари от Фонд „Научни изследвания“. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в коментар на скандала около фонда.

По думите му тази година Фондът е провел успешен конкурс за близо 21 млн. лева, от които 14 млн. лева ще се раздадат тази година. Именно от тяхното разпределение са недоволни учени от Софийския университет и БАН, според които някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов.

Игнатов беше категоричен, че не е замесен в конфликт на интереси. „Около мен има кръг, но от книги и картотеки, несериозно е това, което се говори“, отсече министърът пред Нова телевизия.

Oще по темата

Той обясни подробностите около конкурса. 1094 са екипите, които са кандидатствали, 95 са номинирани. Според Игнатов е напълно естествено тези 1 000 да имат някакви въпроси и нормалното поведение в този случай е да подадат възражение по определения ред. Това направили повечето от тях. Имало обаче и такива, които са възразили направо пред началника на кабинета му, макар че министерството не е „пощенска кутия“ и министърът не може да вземе отношение.

Според Игнатов, ако има нарушение, за него трябва да се сигнализира и то да се докаже.

„Това, че през последните седмици в публичното пространство се оперира по един такъв оперетен начин, който не е характерен за света на науката, е друг проблем“, каза той.

Министърът каза, че има възможност организации, които не са публично финансирани, да се занимават с научна дейност, като наемат екипи за някакви изследвания. Такива организации са девет в този конкурс и по думите му много по-малко на брой от обикновено. Игнатов обаче заяви, че оценителите не знаят дали кандидатства един учен или цяла организация. Не е задъжително шефът на фондацията да е учен.

Министърът коментира и отстраняването на театралния критик проф. Мирослава Кортенска от Фонда. Той заяви, че случаят е вече в ръцете на Прокуратурата.

„Драмата е свързана с това, че са възникнали съмнения, тя казва, че нейното отстраняване ще опорчи конкурса, аз смятам точно обратното, когато има съмнения за присвояване, за криминални деяния, за нарушаване на правилата, тогава се опорочават“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

хаха

преди 11 години

Млади учени съобщиха вчера, че според световните научни бази данни статиите на Гюров и минстър Сергей Игнатов в реномирани списания заедно са по-малко от тези на начинаещ изследовател.

36

молба към ГЕРБ

преди 11 години

Намерете някой читав българин да се погрижи за образование и наука .Този човек няма нито ценз нито желание на го прави

35

Мумия

преди 11 години

***, ***, много нагъл БОксиор, с претенции за интелигент, но си е боксиор, и неговата диплома е измислена, и много ама много КОРУМПИРАН, както повечето кадри на ГЕРБ

fallback