Петър Стоянов все още не е дал отговор дали приема да бъде номиниран. Снимка: БТА

Няма депутат от групата на СДС, който има желание да внесе номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия в парламента.

„На този етап не виждам желание на някой от колегите да внесе кандидатурата на Петър Стоянов”, коментира пред журналисти депутатът Йордан Бакалов.

Депутатите от СДС, които с ДСБ са част от групата  на „Синята коалиция” в парламента, твърдят че не е спазена процедурата по номинирането на Петър Стоянов за Конституционния съд. Според сините народни представители решението е трябвало да се дискутира от Националния съвет на партията, който е ръководният орган, а не от Националния изпълнителен съвет на СДС.  

„Аз на негово място не бих се съгласил да бъда издигат по такъв начин. Защото нормалното беше първо да има дебат в СДС, да има няколко възможни кандидатури, защото в конкуренцията се ражда истината”, коментира бившият председател на партията Мартин Димитров.

Още по темата
„Бяхме поставени в много неловко и неприятно положение. Оттук нататък, който и да подкрепи която и да е кандидатура на СДС, ще изглежда като човек на конец при премиера Бойко Борисов”, коментира Димо Гяуров.

Мнението му споделят и други негови колеги от групата на сините в парламента. „Когато се постъпва по подобен начин, изглежда, че изпълняваш заповеди на външни хора, което е несериозно и което никога не се е случвало в историята на СДС и е недопустимо да се случва”, изтъкна Мартин Димитров.

Той обясни и истинската причина, заради която преди година подаде оставка от лидерския пост в СДС, който впоследствие беше зает от Емил Кабаиванов. „Аз не мога да участвам в такава ситуация, затова си подадох между другото и оставката като председател на СДС. Сега много хора ме разбират защо. Защото не ми харесва подобен подход и за мен той е недостоен”, сподели Димитров. 

Така и не стана ясно кой от деветимата депутати на СДС в „Синята коалиция” би се наел да изпълни решението на НИС на СДС и да внесе предложението за Петър Стоянов в парламента.

Най-категоричен в намерението си, че няма да гласува за кандидатурата на Петър Стоянов беше Йордан Бакалов. „Отговарям за себе си и мога да кажа, че няма да внеса кандидатурата в парламента и няма да я гласувам. След като е стигнал дотук, Петър Стоянов явно има мерак за тази позиция, но позицията, която той иска да заеме, не е член на Конституционния съд, а председател на съда. Нали не сте толкова наивни, че да мислите, че вчера се решава това. То е решено много преди това. Просто трябваше да се намерят изпълнителите, които трябваше да го реализират”, коментира Бакалов.

Димо Гяуров и Мартин Димитров обясниха, че бившият президент има да мисли още два дни, преди да приеме или отхвърли номинацията на НИС на СДС за Конституционния съд.

Според Мартин Димитров преди Петър Стоянов да вземе решение, не е състоятелно да се коментира въпросът кой от депутатите на СДС ще вкара кандидатурата му в парламента.

„Нека да видим дали в обществената ситуация, която е меко казано напрегната, дали Петър Стоянов, който е един политик със сериозен опит, престиж и авторитет, ще се съгласи да бъде кандидат”, коментира Димитров.

Запитан дали има вероятност, ако Стоянов се съгласи, да няма нито един син депутат който да го издигне, Димо Гяуров обясни, че това решение зависи от опита на Петър Стоянов.

„Аз разчитам на интелекта на господин Стоянов”, беше краткият отговор на Гяуров. Сините коментираха и поведението на премиера Бойко Борисов в ситуацията. „Неговият ход е стратегически, умел и правилен. Цялата каша, която стана международна, той от проблем на ГЕРБ, ДПС и БСП, които избраха Марковска, го направи в проблем на СДС. Майсторски изиграно. На негово място и аз бих го направил”, обясни Мартин Димитров.

„Проблемът не е в Борисов, а в ръководството на СДС, които са съгласни да поемат цялата вина за това, което се случи. Да отнемат моралния престиж на „Синята коалиция”, в която единствено всички ние гласувахме срещу Марковска и да се забърка цялата каша. Като в крайна сметка ще остане логичният въпрос, че вече изглеждаме като патерица на ГЕРБ. Кабаиванов вече и себе си няма да убеди, че ние сме опозиция”, направи извода Мартин Димитров. Според него в момента СДС става жертвено агне. 

„В момента СДС изглежда като Атака в началото в началото на 41-то НС, по начина, по който сега изглежда РЗС и Яне Янев. И това не е достойно. За първи път важните решения не се вземат в СДС, не се взимат след дебат, по правилния, демократичен начин, което е недопустимо”, допълни още Мартин Димитров. Според депутатите на СДС съществува и юридически казус със заместника на Венета Марковска в Конституционния съд, тъй като парламентът не е отменил решението за нейното избиране. 

„Ако няма частично отменяне на предишното решение на НС, бихме могли да влезем в един много нестабилен казус”, коментира Димо Гяуров. „ГЕРБ действа глупаво, за голямо мое съжаление. Вероятно има някакво притеснение от политически дебат, в който те не искат да влизат. Но този дебат вече се случва и извън сградата на Народното събрание. Като ручат жабетата, да ги изручат по-бързо и да се приключва”, прикани управляващите Димо Гяуров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase