Снимка: архив

Парламентът окончателно прие 10-процентния данък върху лихвите по депозитите. След 2-часови спорове в пленарна зала от 134 гласували депутати 93 бяха „за“, а 41 – „против“.

Още при откриването на днешното заседание Павел Шопов от „Атака” предложи да се коригира заглавието на закона, защото освен ДДС разглежданият от депутатите закон е свързан с доходите на физическите лица.

"Заглавието на този закон се явява неточно и подвеждащо. Направихте юридическо нарушение, което и второкурсник ще разбере”,  обясни той. Предложението не беше прието.

Кирчо Димитров от „Синята коалиция” предложи още по-радикално решение, като поиска да отпадне данъкът, с който се облагат доходите върху лихви по депозитите. „За първи път се налага такъв данък у нас. За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо че правителството е заявявало многократно, че няма да го увеличава”, коментира той. „Приемайки този данък, ще обложим бедните и средната класа, а не богатите”, посочи депутаът.

Кирчо Димитров обясни, че причината хората да кътат и малкото спестени пари е, че в години на криза не виждат възможност да инвестират своите средства и изчакват по-добри времена.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев повтори предложението си от дебатите на първо четене и поиска всички депутати, които говорят по темата, да кажат колко пари на влогове имат. „Нека да кажат от „Синята коалиция” колко влогове имат. Кое е вярно, че този закон ще ощети бедните? Не съм съгласен с това“, категоричен беше той.

„Отляво лансираха една лъжа - че 75 % от влоговете са до 1000 лв.”, коментира Велчев, с което си навлече гнева на БСП.

„Народните представители и другите длъжности си декларират депозитите си в Сметната парата. Нямам против всеки да си декларира влоговете, но тая простотия, която се предлага в момента, няма никакво съдържание”, коментира думите на Велчев левият юрист Михаил Миков.

За думите си Миков получи забележка от председателствящата заседанието Менда Стоянова.

„Г-н Велчев, всички ние попълваме данъчни декларации. Така че репликата не е уместна”, взе отново думата Кирчо Димитров от десницата.

„Справката, която излезе, че над 75 % от влоговете и депозитите в търговските банки са на лица до 1000 лв., е на БНБ. Не вярвам БНБ да дава невярна информация”, коментира Димитров.

„Ние още веднъж удряме бедните. Управляващите да потърсят тези необходими приходи, като насочат усилията си срещу монополите”, посъветва още Димитров.

„Банките знаят хората колко пари в сметката си държат”, каза Георги Анастасов от БСП. „Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в България”, допълни той. 

Анастасов обясни, че винаги е гласувал против плоския данък по време на управлението на тройната коалиция. И той предложи социален подход при налагането на данъка.

„Това е данъчно мародерство. Управляващите не могат да съберат парите от сивия сектор, акцизи и бандероли и са намерили тука сладкия начин за едни 120 млн. лв. Това е все едно да биеш хора с вързани ръце”, коментира Павел Шопов от „Атака“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase