Тотю Младенов отчете спад на сивата икономика. Снимка: архив, БТА

Свиване на сивата икономика и намаляване на броя на хората, които работят без трудови договори, отчете социалният министър Тотю Младенов на бизнес форум. 

През последните две години нивото на "сивата" икономика в България е намаляло със 7%, а броят на работещите без трудови договори за 2011 г. спрямо 2008 г. е намалял с 57 процента.

При около 70 на сто от икономическите дейности в страната бизнесът и синдикатите по браншове са
договорили минималните осигурителните прагове, съобщи още Младенов.

От една страна, така се помага на работниците и служителите, а от друга – на бизнеса да се справи с нелоялната конкуренция в даден бранш, посочи министърът.

„Бизнесът е този, който може да прави най-добрата социална политика, държавата е тази, която трябва да създаде условията за това“, заяви социалният министър.

Миналата седмица при приемането на бюджета за следващата година тази теза разви и финансовият министър Симеон Дянков.

Още по темата
Според него грижа на държавата са изграждането на инфраструктурата, определянето на данъците и поддържането на финансова стабилност.
 
„Оттук нататък частният сектор създава икономиката и е крайно време всички – и най-вляво, и най-вдясно, бившите и сегашни комунисти – да разберат, че е минало времето, когато те и държавата определя всичко в една държава", отсече тогава вицепремиерът.

С помощта на европейските програми искаме да подпомогнем бизнеса да бъде по-конкурентоспособен, да
има по-добра производителност на труда и хората да получават по-добри доходи, коментира днес Младенов.

Той отбеляза, че все повече стават компаниите в България, които инвестират в подобряване на условията на труд и квалификацията на работниците си, по-добри социални политики за тях и техните семейства, в екология и в местните общности.

"Нараства броят на работодателите, които развиват добрата социална отговорност. Увеличават се фирмите, които заявяват свободни работни места за млади хора", допълни още ресорният министър.

За последните три години над 700 хиляди души в страната са се възползвали от възможностите за обучение, допълнителна квалификация и политиките на министерството, реализирани с помощта на Европейския социален фонд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase