Министърът твърдо отряза чиновниците за 13-а заплата. Снимка: БТА

Ще има коледни надбавки за пенсионерите, ако в края на ноември все още сме на плюс в бюджета. Това каза пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков, който разгледа разкопките на крепостта на полуостров Урдовиза в Китен.

"Завършихме септември за първи път от 2008 година с излишък, октомври също бе добър месец, по предварителни данни, ще имаме балансиран бюджет, така че ако и ноември е добър, може би ще има възможност и за коледни надбавки за пенсионерите, но за да не сме популисти, гледаме бюджета за ноември. Аз обмислям само като имам парите, така че това ще се говори през първата седмица на декември", обясни Дянков.

Държавните служители обаче в никакъв случай не трябва да се надяват на 13-а заплата, категоричен беше Дянков.

Откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават. На тях им се плаща, за да си вършат работата, отсече Дянков.

Той припомни, че Законът за държавния служител е променен от август, така че по-добрите служители получават до 30% гъвкаво заплащане, но подчерта, че извън това няма да има никакви допълнителни пари.

В бюджета за следващата година няма да има пари за разхищение, както е имало в бюджет 2009 година, последният бюджет на комунистите и тройната коалиция, защото ние смятаме да имаме и втори мандат, каза още финансовият министър.

Той не подмина и темата за годишнината от 10 ноември 1989 г.

"Можем да кажем, че в България демокрацията наистина сме я постигнали, когато децата и наследниците на бившите комунистически управници не са във властта и дълго време няма да бъдат във властта. Все още сме в ситуацията, в който тези хора се опитват да управляват страната”, каза вицепремиерът.

Той обясни, че няма ярки спомени от ноември 1989 година, но има от ноември 2009 година.

"Вече бях в правителството и за първи път отидох в резиденция „Евксиноград” до Варна и тогавашният директор ме разхождаше из резиденцията по алеите и казваше: „Е, каква история има”, аз питам „Каква история?”, а той казва: „По тези алеи по цяло лято по голо дупе тичаше Сергейчо, а Андрейчо го учеше да кара колело”. Сергейчо е Сергей Станишев, а Андрейчо е Андрей Пръмов и сега тези хора се опитват да управляват страната. Докато това не се прекъсне, не можем да кажем, че демокрацията напълно сме си я възвърнали”, подчерта Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase