Думите на Ахмед Доган отново предизвика политическа полемика. Снимка: архив, Булфото
fallback

Оценката на Ахмед Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заяви в декларация ПГ на ГЕРБ.

Тя предизвика скандал в парламента след остра реакция на ДПС в защита на Сокола.

ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война, че е етническо прочистване,  произнесени в Кърджали, се посочва в декларацията на управляващите.

Те призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука. Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", отсичат управляващите.

Oще по темата
„Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще“, категорични са от ГЕРБ.

Според управляващите, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици.

ГЕРБ категорично се обяви против „националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, чиято цел са краткосрочни политически дивиденти“.

От ДПС веднага защитиха лидера си, като обясниха, че имало разлика между „общ прочит“ и „нов“.

„Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития“, обясни заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него се прибягва до елементарния трик да се замени израза "общ прочит"  с "нов" прочит на историята, за да се разгърне анти-ДПС истерията.
 
„Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии“, обърна се той към националистите. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия, допълни Местан.

Той посочи, че не само Балканската война, а и която и да е война е не само държавно политически, но е
нравствено-психологически проблем и има човешко измерение.

Местан припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония. Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта
е жестокост само когато се отнася за другите, а не за нас, попита реторично Местан. 

„Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива”, посочи още депутатът от ДПС.

Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко, скочи веднага от парламентарната трибуна проф.Станислав Станилов от "Атака".

Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност.

Коментирайки думите на Местан за общ и нов прочит на историята, Станилов направи сравнение
с термина "османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.

„Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад“, заяви депутатът от "Атака". 

Сините видяха в „злоупотребата с българската история“  само един политически ефект - изборите
догодина.

„Доган периодично дразни българската публика с електорална цел т.е. повдига някаква тема, казва някакви думи и като краен  резултат е постигнал своята електорална цел“, обясни десният депутат Веселин Методиев.

Според него така ДПС запазва своя периметър, партиите от центъра – своя, и ще се сбият с ДПС за останалите гласове. 

Дайте да му покажем, че знаем какво прави, той е "страхлив за собствените си гласове", затова предизвиква тези скандали, поиска Веселин Методиев . И попита политиците в Народното събрание защо правят от скандала по-голям. За да му дадете повече сила ли , допълни той.

Левицата призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали.
Коалиция за България е на позиция, че и изказването на Ахмед Доган, провокацията в Кърджали, както и реакциите на останалите политически партии не са в интерес на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Анонимен

преди 11 години

Todor Jivkov umira prez 1998 , interesno za6to ne e bil saden do togava , koi stoi zad nego i negovite PRESTAPLENIA

156

FBI

преди 11 години

Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т.нар. лагери на смъртта.Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.Обвинен е и по т.нар. дело Фонд Москва (Дело 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София.

155

Брррр

преди 11 години

Вижте това: h-p://lesni-paribg.alle.bg там се правят пари обаче се иска да не си *** ***.

fallback