Ангел Найденов призова българските граждани да гласуват на референдума за ядрената енергетика. Снимка: архив, Булфото

Определящо за участието на българските граждани в референдума за развитието на ядрената енергетика ще бъде промяната на въпроса, който ще бъде зададен на допитването. Това каза за БНР говорителят на Националния съвет на БСП и заместник-председател на парламентарната група на "Коалиция за България" Ангел Найденов.

Той призова българските граждани все пак да участват в референдума, с нагласата, че гласуват "за" развитие на ядрената енергетика чрез изграждане на АЕЦ "Белене".

Още по темата

„Инициативата тръгна с подписите на повече от 770 хиляди български граждани. Тази инициатива беше смачкана с подписите на 76 народни представители, които стартираха друга процедура. На практика това беше друг референдум и всъщност така се стигна до подмяната на въпроса на българските граждани“, каза Найденов.

„ГЕРБ показаха, че се страхуват от инициативата на българските граждани, защото ако беше допуснат въпросът "Белене" и ако този референдум беше успешен, очевидно, че ГЕРБ щяха да получат един още по-звучен шамар. Защото щеше да бъде ясна разликата между тяхното решение да спрат проекта "Белене" и съответно нагласите на българските граждани да се изгражда проекта "Белене", заяви заместник-председател на парламентарната група на КБ.

Датата 27 януари е последната възможна дата за насрочването на референдума и от тази гледна точка президентът Росен Плевнелиев е изпълнил своите конституционни задължения, каза още Ангел Найденов. Той посочи, че тази дата дава възможност за една по-продължителна информационна кампания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase