Снимка: Булфото

Успешното изпълнение на Дунавската стратегия е сред основните приоритети на европейската програма на правителството на България. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на обществен дебат в Плевен "Дунавската стратегия - възможности да градим регионите на Европа".

Цачева подчерта, че позицията на България винаги е била положителна за задълбочаване на сътрудничеството на страните в ареала на река Дунав. Тя отбеляза отговорностите на страната ни като съкоординатор в изпълнението на Дунавската стратегия в областите култура и туризъм и за сътрудничеството за справяне с проблемите на сигурността и организираната престъпност. Председателят на парламента отбеляза, че в аспекта на следващата финансова рамка на Европейския съюз България е удовлетворена от начина, по който се подчертава важността на макрорегионалните стратегии.

По думите й в новата национална стратегия за регионално развитие на България за периода до 2020 г. развитието на трансграничното сътрудничество присъства като основен приоритет на правителството, предаде БТА. Тя подчерта, че то провежда активен диалог в рамките на двустранните и многостранни срещи с държавите в региона и най-вече със съседните на България страни. Добрият пример за това сътрудничество е инициативата на българската страна за пътна карта за развитие на европейски коридор номер "7", за подобряване навигацията, модернизацията на пристанищата и довеждащата инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase