Снимка: архив, Булфото

Една от мерките за понижаването на цените на лекарствата, които управляващите предприеха, не проработи, въпреки че действа само от няколко месеца.

С промени в Закона за здравното осигуряване се даде възможност на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря с фармацевтичните компании отстъпки от цените на лекарствата, които институцията заплаща напълно или частично. Днес обаче касата съобщи, че настоява за още нормативни промени, с които да има възможност да се постигнат по-добри резултати при договарянето на отстъпките.

От съобщението на НЗОК става ясно, че на 12 октомври е била изпратена покана до всички 146 фирми-притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти, за да бъдат договорени отстъпки от стойността на всички лекарства, заплащани от касата.

До края на октомври обаче само 2 от фармацевтичните фирми са подали документи за предоставяне на отстъпка от цената на общо 3 лекарствени продукта.

“При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да договарят отстъпки от стойността на медикаментите”, пише в съобщението на касата.

Освен, че въведе изискването здравната каса задължително да преговаря за отстъпки от цената на лекарствата, които плаща, в закона, преди време правителството прие още две мерки, с които се опитва да въздейства върху цените на медикаментите.

Министрите приеха да се намали с 2% надценката за търговците на лекарства на едро и на дребно и разшириха списъка с държавите, цените на лекарствените продукти в които могат да бъдат използвани при ценообразуването на медикаментите у нас.

Междувременно днес Сметната палата внесе в парламента доклада за проверката на цените на лекарствата през периода 2008-2011 г., който беше публикуван още в края на септември.

В документа се посочва, че възможността здравната каса да си договаря отстъпки с фармацевтичните компании е предпоставка за понижаване на цените за крайния потребител, но в никакъв случай не е гаранция за по-ниски цени, тъй като реализирането на такова договаряне е въпрос на добра воля от страна на фармацевтичния бранш.
В доклада е констатирано също така, че проблемите с цените на лекарствата се дължат на честите промени в нормативната уредба, които не са предшествани от анализ и оценка на въздействието.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase