Станишев показва на хората, че е алтернатива на ГЕРБ. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ ще оставят в наследство опоскана държава с бедни граждани и много социални проблеми, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията.

Социалистите дадоха своята оценка за бюджет 2013, предлаган от ГЕРБ и представиха своя алтернативна програма за растеж, заетост и доходи. 

Станишев изтъкна, че вече четвърта година ГЕРБ прави бюджета по безобразен начин – без приоритети и със счетоводителски подход.

„Няма как да го приемем и ще го ревизираме”, добави лидерът на БСП. Той напомни, че вече три години управляващите водят политика на съзнателно отнемане на социални права и на намаляване на доходите.

Сега според Станишев се харчи популистки и предизборно. По думите му увеличението на пенсиите звучи цинично, тъй като не може да покрие дори натрупаната инфлация.

„Към края на управлението всеки ще бъде по-беден, с изключение на приближената върхушка на ГЕРБ”, заяви председателят на БСП.

Той напомни, че 700 000 българи са безработни и обезкуражени и все повече хора изпитват тежки материални лишения. „Необходими са спешни и конкретни мерки”, заяви Станишев и добави, че БСП предлага стъпки, които да донесат промяна в положителна посока.

Социалистите акцентират върху мерките за подкрепа на реалната икономика, на средния и дребен бизнес, за повишаване на заетостта.

Лидерът на БСП обърна специално внимание на доходите. „Не обещаваме чудеса като ГЕРБ, но показваме ясен ангажимент в тази посока”, изтъкна той.

Станишев акцентира върху майчинството, грижите за децата и младежката политика.

„Всяка година управление на ГЕРБ е равна на 5000 по-малко родени деца. Няма никаква политика в тази област”, каза още лидерът на БСП.

Социалистите възнамеряват да ревизират и пенсионната реформа на ГЕРБ, която в момента се прави по  чисто счетоводителски и бездушен подход. Станишев постави акцент и върху развитието на науката, образованието и иновациите.

„ГЕРБ си играят с хората по един безумен и отвратителен начин”, заяви зам.-председателят на НС на БСП Георги Пирински и определи сегашното управление като гибелно и разрушително.

Пламен Орешарски също подложи на остри критики бюджета на ГЕРБ за 2013 г. „Следващата година ще бъде поредната, в която бюджетът няма да допринесе с нищо за по-бързото възстановяване на икономиката”, категоричен беше червеният. 

Още по темата
 БСП започва кампания за срещи с хората в цялата страна, обяви още Сергей Станишев. Социалистите искат да чуят мнението на гражданите по актуалните за страната въпроси и да представят алтернативните си решения за най- тежките проблеми.

„Има огромна потребност у хората да почувстват отношение и да разберат, че има алтернативна политика”, отбеляза Станишев.

Хората ще могат в директен разговор да споделят мнението си за бюджета, за развитието на страната и за най-големия бич в момента, каквито са безработицата и бедността.

„Гражданите трябва да разберат връзката между политиката на ГЕРБ и отчайващото положение, в което се намират. Има равенство между управлението на ГЕРБ и бедността. При това правителство не може да има друга перспектива за страната”, категоричен беше Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase