Бернар Казньов и Николай Младенов. Снимка: БТА

Франция е заявила намерение да участва в работна група, предложена от еврокомисаря Вивиан Рединг, така че да се стигне до разрешаване на ромския въпрос на европейско ниво, каза френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов, който е на посещение в България.

Трябва да се възползваме от потенциала на тази група, за да оценим вече прилаганите политики и да видим по какви пътища може да поеме ЕС, за да се стигне до интегриране на ромското население в страните им на произход. За нас това би била най-добрата им интеграция, заяви Казньов и добави, че е необходима също подкрепа и мобилизиране на ЕС.

Още по темата

Казньов отбеляза, че позицията на сегашното правителство на Франция е различна от позицията на предишното. Ние желаем силно да се разреши въпросът за ромите в контекста на спазване, на зачитане на правата и на много внимание по отношение на човешкото измерение на проблема, каза министърът, цитиран от БТА.

По тази причина премиерът на Франция взе решение, така че да мобилизира всички френски министерства, за да даде възможност при най-добри условия да се интегрира ромското население във Франция, добави Казньов. Същевременно ние не можем да не прилагаме съдебни решения, когато има такива постановени, когато се извършват престъпни деяния, които са в ущърб на сигурността на населението, посочи той.

Още през август т.г. френският вътрешен министър Манюел Валс каза, че ще поиска от Румъния и България да положат усилия за интеграция на ромските малцинства, за да помогнат за решаване на ромския имигрантски проблем във Франция. "Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират това население", каза Валс по радио Европа-1 и добави, че се стреми да намери решение.

Българският външен министър Николай Младенов каза днес след срещата си с Казньов, че българските граждани във Франция, включително и тези, които са от ромски произход, не са препятствие в отношенията на двете страни. По думите му през последните години България е показала много успешни политики в областта на образователната интеграция и в областта на здравеопазването, които са пример за много други страни. В момента това не е тема на нашия двустранен диалог с Франция, каза Младенов.

Франция потвърди подкрепата си за членството на България в Шенген. Бернар Казньов заяви, че страната му ще работи активно за постигане на единодушно решение по въпроса в рамките на целия Европейски съюз. Позицията на Франция за българското членство в Шенген е ясна отдавна, заяви Бернар Казньов, но припомни, че решението в Европейския съвет трябва да бъде гласувано с пълно единодушие и е нужна работа именно в тази посока.

Министър Николай Младенов отбеляза, че Франция е важен партньор за България, особено в момент, когато предстои обсъждането на ключови теми, свързани с бюджетна рамка на ЕС за следващия програмен период. Сред темите, обсъдени между двамата министри, са банковият съюз и бъдещето на финансирането на Европа. Двете страни имат общи виждания по темата за баланса между кохезионната и общата селскостопанска политика, заяви българският външен министър. По думите му общи са и вижданията за кохезионната политика като един от основните източници на растеж в икономиката ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase