Борисов крачи уверено по "Дунав мост". Снимка: БТА

Инвестицията в "Дунав мост 2" е 300 милиона евро, съобщи еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан, който посети завършената конструкция на съоръжението, което свързва Видин с Калафат. От тези пари 100 милиона евро са осигурени от ЕС.

Убеден съм, че след още няколко години може да имаме още един мост, който да свързва вашите двете държави в тази част на реката, допълни Йоханес Хан и благодари на България и Румъния за положените усилия.

Еврокомисарят посочи, че проектът е добър пример за смисъла на Европа – да свързва европейските граждани.

Разбрахме се с изпълнителите напролет да пуснем моста, отбеляза от своя страна премиерът Бойко Борисов, който не пропусна да припомни, че преди три години "Дунав мост" 2 е бил напълно провален проект.

От думите на премиера стана ясно още, че България очаква около половин милиард евро да й бъдат възстановени от Европейския съюз до края на годината.

По време на срещата на моста стана ясно, че в Румъния днес е одобрен меморандум за създаване на смесено дружество за управление на пътното съоръжение между България и Румъния.

Премиерът на Румъния Виктор Понта допълни, че до няколко седмици ще бъде създадено смесеното дружество, което ще е със седалище в България.

По време на инспекцията на готовото съоръжение премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан, се разходиха по "Дунав мост 2" при Видин-Калафат.

На средата на моста те бяха спрени от видинския животновъд Евгени Петков от с. Букувец, който подари на еврокомисаря българско домашно сирене.

Последният сегмент на "Дунав мост 2" бе монтиран приз миналата седмица и конструкцията е вече свързана. В края на август бе изцяло завършена и прилежащата инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase