Добрев благодари на Мартин Димитров. Снимка: архив, Impact Press Group

Писмото, изпратено от „Трафоелектроинвест“, което е част от НЕК,  до кмета на община Свищов, е саботаж срещу правителството, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев на извънредна пресконференция.

Първият уволнен е управителят на „Трафоелектроинвест“ инж. Марин Ангелов, който е подписал въпросното писмо от 8 октомври тази година.

По-рано днес от „Синята коалиция“ обвиниха правителството, че строи АЕЦ „Белене“ зад гърба на парламента. Те се позоваха на въпросното писмо, в което се иска изграждане на високоволтова линия, необходима "за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ"Белене". 

Министър Делян Добрев обаче е категоричен, че въпросното писмо не е било съгласувано с никого и виновниците ще си понесат последствията.

До понеделник вечер ще бъдат разпитани всички, които са замесени, за да се установи по чия поръчка е било изпратено писмото.

Добрев определи действията на Марин Ангелов като завера и увери, че всички участници в нея ще бъдат уволнени.
Той благодари на „Синята коалиция“, която по-рано днес изнесе информацията.

Министърът обаче категорично отхвърли твърдението, че правителството тайно се опитва да строи АЕЦ „Белене“.

„Доста абсурдно е това твърдение“, категоричен бе Добрев.

Още по темата
По негови думи, ако правителството е имало желание да работи по проекта, е щяло да го направи. Добрев обаче заподозря заговор от хора в енергетиката, които действат зад гърба му и се опитват да прокарват чужди интереси.

Той обаче отхвърли вероятността директорите на НЕК и БЕХ да са замесени в „заверата“.

Министърът вече е разговарял с тях и те категорично са отрекли да знаят за писмото.

„Аз съм склонен да им вярвам“, заяви министърът, но добави, че ако се докаже съпричастността им те също ще понесат своята отговорност.

Добрев каза, че не е разговарял с вече уволнения Марин Ангелов, но е категорично убеден в отговорността му.
„Мен не ме интересуват версии. Искам това да не се случва“, отсече министърът.

По негови думи, ако Ангелов е бил притиснат по някакъв начин и е знаел, че върши нещо нередно, е щял да се свърже с него. „Аз на никого не съм отказал среща“, допълни Добрев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase