fallback

 АЕЦ „Белене” продължава да се изгражда тайно зад гърба на Народното събрание. За това алармираха в парламента от Синята коалиция.

Според десните Бойко Борисов и Делян Добрев действат с БСП и ще строят заедно "Белене", както и заедно организират референдума.

Десните се позоваха на писмо от месец октомври тази година от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев, което засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта.

В писмото се посочва, че е във връзка с изграждане на високоволтова линия, необходима "за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ"Белене".

„Разиграва се голям цирк, в който ГЕРБ и БСП се представят като най-големите опоненти, а всъщност бавно и методично си строят проекта „Белене" , възмути се Мартин Димитров.

Той обясни, че далекопроводът е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната.

Димитров обвини управляващите, че действат зад гърба на парламента, който на 29 март тази година взе решение за спиране на изграждането на централата, и същевременно лъжат българския народ.

Oще по темата
„Как е възможно НЕК да иска строителството на далекопровод за проект „Белене", който е спрян от правителството и това решение е подкрепено от българския парламент. Ние сега разбираме защо ГЕРБ и БСП стигнаха до идеята за въпрос, който и ГЕРБ, и БСП ще подкрепят за строителството на „Белене", заяви още бившият лидер на СДС.

По думите му референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска "Белене" и затова го строим.

Според него това е една голяма измама, капан, в който е попаднала България.

НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за "Белене", добави и тъмносиният депутат Иван Иванов.

По думите му в момента компанията е във фактически фалит заради огромните разходи - около 1,4 млрд. евро за централата.

Въпросът ще бъде поставен днес на първото заседание на анкетната комисия, която ще се занимава със
сключените договори около втората атомна централа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Труд

преди 11 години

във в. "Труд" днес има обява - търси се директор на АЕЦ Белене с руски език, обявата е на "Атомстройекспорт" и има срок 15 дни. Който има необходимия опит, бързайте, явно ще се строи, само не знам при това положение дали да се гласува?

88

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен 102.ти да не се моли6 от името на Костов.ха ха ха

87

Анонимен

преди 11 години

костов май е полудял.И той е инвестирал в зелена енергия.Много го е стрх 4е 6те му заминат пари4ките,така както са до6ли.Всеки си плаща за предателствата.Нали знаете 4е Б.Б. трябва да обере,раздаваните 4ервени пари.Направо се 4удя Костов да не влезе в лудница,заради Белене.До колкото знам и Кунева има у4астие в зелената енергия, та затова те не искат Белене.Абе Иване ми сега,нали не си инвестирал вси4ките пари4ки.

fallback