Сергей Станишев (д) и Димчо Михалевски Снимка: БСП

Оперативна програма "Околна среда" е пред провал, предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че предусетили какво ги чака, управляващите предприемат опасни действия, които могат да доведат до тежки санкции за България в размер на стотици милиони левове.   

Станишев подчерта, че темпът на изпълнение на програмата е отчайващ. От една страна, усвояването е бавно, а от друга страна, върви едно огромно надписване на договори, които се сключват набързо, без ясни критерии и без финансиране.

Така например по ос „Води” на програмата целият бюджет е 2 млрд. 512 млн.лв. за този програмен период. Прогнозата на правителството за подписване на договори към 31 декември 2013 г. е 5 млрд. и 40 млн.

„Това са необезпечени договори. Сключват 2,5 млрд.лв. необезпечени договори, които ще трябва да плаща следващото правителство, без реална възможност хората и най- вече общините да изпълнят тези договори в необходимите срокове. Това е безотговорно отношение към бюджета и към данъкоплатците”, коментира Станишев. По думите му разплащането на средствата е безкрайно бавно, заради което няма да може да се изпълни бюджетът, който е заложен за настоящия финансов период.

Според лидера на БСП изходът, който правителството е намерило, е практически да се ликвидира голяма част от тази ос на програмата – подготвя се преместването на над 700 млн. лв. от бюджета на тази програма по други направления.

Станишев отбеляза, че парите ще се похарчат за неща, които нямат нищо общо с програмата и с ангажиментите, които България има пред ЕС – средствата отиват предимно за МВР, както и за метровлакове и тролейбуси за общини, управлявани от ГЕРБ. „За какво го правят? За усвояване на средства с корупционни схеми и разпределяне между своите хора, свои фирми и свои представители на местно и на национално ниво”, заяви Станишев. Той подчерта още, че на практика се закриват 10 000 работни места.

„Оказва се, че Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент в България”, коментира Димчо Михалевски. Според него ГЕРБ се опитват да се спасяват като си създават алиби, че ще се работи по атмосферния въздух. Депутатът от левицата напомни, че по други програми обаче вече са купувани метровлакове и пожарни. Сега предстои да се купуват още пожарни, каквито обаче страната ни не произвежда и така на практика ще се налеят пари в чужда икономика, смята той.

„Доставката на оборудване и машини за 700млн. лв. в рамките на 6 месеца е заредена с огромна доза риск от корупция”, добави депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase