Снимка: архив, Булфото

Американският инвестиционен фонд "Куантум груп" дава парите за проекта "Белене". Те трябва да обезпечат така наречения собствен капитал от 2 млрд. евро налични, останалите до 8 млрд евро, които по предварителни разчети се предвижда да се вложат в централата, ще дойдат от други инвеститори. Това казва в интервю за "24 часа" Богомил Манчев, собственик на фирмата "Риск инженеринг" и консултант на американските инвеститори за втората атомна централа.

Манчев заявява, че той е довел американците. Имали с тях участие в проекти в различни части на света. "Риск инженеринг" е подизпълнител на "Куантум" в проект в Близкия изток. Според „Труд” кандидатът за АЕЦ "Белене" е доста мъгляв. Анчо Бадев, представителят за България на участващата в консорциума "Куантум Груп", е неуспял кандидат-приватизатор на "Софарма" и на Варненската корабостроителница. Изявилият се в парламента като говорител на консорциума Самуел Реди се оказа познат в международните енергийни среди като участник в "загубени каузи".

Още по темата
 "Глобал пауър" е регистрирана в офшорния американски щат Делауеър. Активи не са записани. “Компанията беше специално регистрирана в щата Делауеър, защото такива бяха изискванията на правителството - да има федерална регистрация”, обясни пред “Труд” шефът на “Риск инженеринг” Богомил Манчев.

Той допълни, че отдавна правителството е било наясно с намеренията на американското дружество, но едва сега те се обявяват официално. Компанията ще привлече западни инвеститори в проекта за “Белене”, които по предварителни изчисления трябва да вложат в централата 8 млрд. евро. В оценката са включени и дълговете на Националната електрическа компания.

"Правителството на САЩ не е страна по каквито и да е дискусии за евентуален интерес от американски компании към АЕЦ "Белене", пише в официално становище на посолството на САЩ.

Богомил Манчев,  твърди пред "24 часа", че "Куантум груп" може да даде 2 млрд. евро още сега за ядрената централа. Аз не съм против руснаците, но не съм и против американците. Целият проблем е, че "Белене" ще бъде конкурент на "Марица-изток 1" и на "Марица-изток 3", резюмира Манчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase