Петър Курумбашев. Снимка: БСП

Таксата за достъп на производителите на зелена енергия до електрическата мрежа е въведена по абсолютно криминален начин, заяви депутатът от БСП Петър Курумбашев.

По негови думи това решение е взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото правителството е изтървало ситуацията с фотоволтаичните паркове. Според Курумбашев обаче таксата, която ще се събира, няма да облекчи потребители, а само ще налее пари в ЕРП-тата.

Според него това решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще налее над 200 милиона лева в 4 дружества – НЕК, ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Той изрази недоумение защо само производителите на зелена енергия ще плащат такса за достъп до мрежата.

“Защо ТЕЦ Марица или АЕЦ “Козлодуй“ няма да плаща? Защо ЕРП-тата са поискали такса точно от тези производители на електроенергия?“, зачуди се Курумбашев.

Той изрази и недоумение от факта, че таксата е различна за различните производители на зелена енергия.

Изказването му до голяма степен повтори позицията на представителите на сектора, които излязоха на протест срещу таксата, въведена от ДКЕВР.

Протестиращите настояват за отмяна на решението, според което от 18 септември производителите на зелена енергия трябва да плащат „цена за достъп“ до мрежата. Според тях това ще доведе до фалити в бранша.

От левицата се противопоставиха и срещу търговете на земя, които ще проведе Министерство на земеделието и храните. МЗХ се готви да продаде 154 хил. дка земеделски земи на търг с компенсаторни бонове.

Според социалистката Светла Бъчварова търгът е предизвикал съмнение за непрозрачност. По нейни думи се е създало усещането, че земеделските земи, които ще бъдат продадени, са “подарък за някого“. Тя се възмути и от начина, по който са определени цените на земите. Според нея тяхната стойност е трябвало да бъде определена от експерти на база пазара.

“Началната тръжна цена е далеч от реалността“, категорична беше Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase