Снимка: архив, БТА

След Борисов и президентът Росен Плевнелиев реабилитира комунистическата диктатура на Тодор Живков.

Това е позицията на ДСБ по повод думите на държавния глава пред “Дер Щандарт”: “Ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда“.

Тъмносините са изпратили писмо да Росен Плевнелиев, в което настояват президентът публично  да ревизира позицията си „като фактически несъстоятелна и политически вредна за пазарната демокрация в България", след като обстойно проучи фактите.

„Надяваме се неволно, но след премиера Борисов реабилитирате комунистическата диктатурата на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 млрд. евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа. От реабилитацията ще се възползват тези, които внушават навсякъде носталгия по тоталитарния режим“, пишат в писмото си тъмносините до държавния глава.

Още по темата
В икономическите си аргументи те уточняват, че в над 95 на сто от случаите приватизационните сделки са за акциите на държавата, а не за активите на предприятията. Не съществува нито един анализ, който да доказва, че акциите на силно губещи държавни фирми струват "претендираните 30 млрд.евро", категорични са от ДСБ.

Според тъмносините най-голямата, съществена политическа промяна през прехода била именно приватизацията.

„Страната ни беше изведена от тази пълна разруха от ОДС чрез най-мащабните реформи в новата история на България. Централна роля в тези реформи беше именно касовата приватизация, благодарение на която България беше призната за страна с пазарна икономика.

Без тези реформи, стабилизирането на българския лев, оздравяването на цялата финансова и икономическа система на страната, както и присъединяването ни към ЕС и НАТО, бе невъзможно“, отсичат тъмносините в писмото си до президента.

„Президентът Росен Плевнелиев се мъчи да бъде втори глас  след Бойко Борисов с опита си да кокетира с левия избирател“, коментира Димитър Бъчваров.

Според тъмносините с изказването си пред изданието Росен Плевнелиев е заел политическа позиция - да реабилитира "мракобесния режим с мита за завещани от комунизма 30 млрд.евро".

Тази теза беше основна в предизборната кампания на БСП през 2001 г., напомни Димитър Бъчваров. По думите му тя поставяла под заплаха пазарната приватизация у нас, както и изработването под егидата на държавния глава на доктрината "България 2020"

„Необяснимо е Плевнелиев, който е зрял, да възкресява с лека ръка митове, да окуражава най-ретроградните
фактори и носталгията по комунистическия режи“, добави Бъчваров.

От ДСБ категорично заявиха, че и поради тази причина няма да се коалират на предстоящите избори с ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase