Снимка: архив, БТА
fallback

Приемането на закони за сектор "Сигурност" в никакъв случай не е самоцел на един или втори политик, то е демократично изискване за прозрачност и за висока ефективност на сектора.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност, на което се провежда обществена дискусия за проектозаконите за специалните служби.

Държавният глава смята, че проблемите на сектор "Сигурност" не трябва да се решават на парче и конюнктурно и не трябва да се политизират, защото тези служби не служат на една или друга партия, а на държавността.

„За мен е по-добре, дори и законите да са несъвършени, да ги има, отколкото да ги няма“, смята президентът. Той допълни, че ще се положат усилия те да бъдат възможно най-добрите към днешна дата.

По думите му това, че има пълен политически консенсус, означава, че със сигурност политическата партии ще подкрепят с много аргументи и с добра мотивация да има работещи закони.

Oще по темата
Росен Плевнелиев посочи, че приемането на общ устройствен закон за системата на национална сигурност е необходимо условие, за да може да се реализира целта за ефективно споделяне на ресурси, прозрачно задаване на приоритети и за контрола на тяхното изпълнение, включително и върху дейността на службите.

„Недопустимо е повече от 20 години специалните служби да стоят без закони“, отсече Плевнелиев.

„Не бива да допускаме повече съмнения за липсата на политическа воля, да вкараме механизми на граждански контрол, на парламентарен контрол и ясни правила в едни нереформирани сектори от 20 години“, смята президентът.

В обсъждането участват представители на парламентарно представените политически сили, ръководителите на специалните служби, представители на Министерския съвет, на неправителствени организации, учени и експерти в областта на сигурността, съобщи БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

коментар

преди 11 години

Защо не се обнародва този закон за национална сигурност, за да има какво да коментираме! И за да знаем, дали става въпрос за национална или за държавна сигурност! Защото има разлика!

23

sme6nicite BG

преди 11 години

kvi Spec Slujvi , tva sa partizani ot 1940 godina

22

Анонимен

преди 11 години

Национална сигурност? Какво беше това? Нищо няма да свършат, ако не се започне с това - министрите от последните 20г. да отговарят пред съда, защо лишиха държавата от национална сигурност! Кой им нареди и какво спечелиха от това?Абе, каква ти национална сигурност в колониална държава! 300 радикални ислямисти, подкрепяни от ДПС и мюфтийството, чакат пред сградата на съда "обективна" присъда за главатарите си! Ама, ако Плевнелиев да беше на мястото на съдията?!

fallback