Овчаров и Станишев разкритикуваха енергийната политика на правителството. Снимка: архив Булфото
fallback

Парите за обезщетенията и иска на "Атомстройекспор" заради прекратяване на строителството на АЕЦ “Белене“ ще ги плаща всеки от нас, заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

Днес стана ясно, че компанията  увеличи до 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания заради отказа от строителството на втората ни атомна централа.

Според Станишев правителството хвърля на вятъра около 3 милиарда и 300 милиона лева – 1 млрд. и 300 хил., които НЕК вече е похарчила, и 2 милиарда, които ще трябва да се изплатят на "Атомстройекспор".

Той се възмути и за случващото се с изграждането на седмия реактор на АЕЦ “Козлодуй“. Според него процедурата е абсолютно непрозрачна. По думите на лидера на БСП постоянно нараства и броят на разрешителните за изграждане на ВЕИ-та, което допълнително натоварва сметката за ток на българите.

Според изчисленията на червените всеки българин ще трябва да даде по 5 500 лева допълнително за ток заради политиката на ГЕРБ.

Плаща се за некомпетентност, за лобизъм, за обслужване на нечии икономически интереси от страна на тази власт, обясни Станишев.

Той разкритикува и договора с компанията “Уестингхаус“, избрана като консултант за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“.

По думите на социалиста без конкурс се дава поръчка с предизвестен резултат за гигантски пари, като никой не е казал откъде ще дойдат. Още след подписването на договора преди седмици от БСП изразиха съмнения в прозрачността му и обясниха, че е крайно странно да се сключва консултантски договор с фирма, която произвежда оборудване за ядрени централи.

Депутатът Румен Овчаров, който е и бивш министър на икономиката и енергетиката, подкрепи Станишев и допълни, че сметката за политиката на ГЕРБ вече се плаща. Като пример той даде  13-процентното увеличение на електроенергията от 1 юли.

Според Овчаров половината от тези пари отиват за ВЕИ-та, а другата, за да се увеличи капиталът на НЕК и така  да може да си изплащат ангажиментите по АЕЦ "Белене".

“Ако бяхме реализирали "Белене", догодина вече щяхме да реализираме печалби, с които да финансираме самия проект, когато обаче той не се реализира, сметките се поемат от компанията, която го е инициирала - в случая НЕК“, посочи Овчаров.

Ексминистърът обясни още, че НЕК е сто процента държавна. По негови думи всички искове оттук нататък, всички плащания и кредити трябва да бъдат платени от българските граждани.

„Обикновеният българин ще трябва да компенсирам безумствата на тези храбреци”, каза още Овчаров.

Той също разкритикува договора с “Уестинхаус“. По думите му  американската компания има два варианта:  да изберат собственото си ядрено гориво плюс собствените системи за управление и контрол и японска турбина, които да закачат на руския ядрен реактор, или  да изберат собствения си ядрен реактор или атомна централа, т.нар. AP 1000.

По думите му първият вариант е невъзможен да бъде реализиран, защото "такъв Франкенщайн" не може да бъде лицензиран никъде.

Овчарова за пореден път влезе в задочен спор с министъра на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев и шефа на АЕЦ “Козлодуй“ Валентин Николов. Според Овчаров те нямат понятие от ядрена енергетика и “това е страшно“.

Междувременно стана ясно, че депутати от ГЕРБ ще предложат сформирането на парламентарна анкетна комисия, която да провери как са сключвани договорите за АЕЦ "Белене", заяви в парламента депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната икономическа комисия Диан Червенкондев.

Поводът за инициативата е информацията, че "Атомстройекспорт" е увеличил иска си срещу страната ни.

Малко преди изявлението на Червенкондев министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев поиска създаването на такава комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

270

Анонимен

преди 11 години

eto liceto na diktatyrata i terorizma v balgaria tezi sazdadoxa grypirovki za podtisnichestvo i razryxata v balgaria.

269

ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

преди 11 години

Б Е З У М С Т В А Т АГИ ВЪРШИТЕ ВИЕ КРЕМЪЛСКИТЕ *** !...КОГА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ РУСКО РОБСТВО !?...

268

666

преди 11 години

Четейки голяма част от коментарите виждам че пишещите не ги интересува хронологията, която е най наситена превз последните 3 години, ама си плюват да се намират на работа. Прочетете малко факти за да разберете че най-голямата вина, колкото и да ме плюете, е на герберското управление което така и не осъзна че не ръководи ИПОН а държавата България.

fallback