Плевнелиев награди Уорлик с най-високото държавно отличие. Снимка: БТА
fallback

Като първа любов България завинаги ще остане дълбоко в сърцето ми. Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик, който беше награден с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина” първа степен, от президента Росен Плевнелиев по повод окончателното му отпътуване от страната.

Отличието се връчва за укрепване и развитие на българо-американските отношения.

Държавният глава отбеляза, че посланик Уорлик е допринесъл за стратегическата връзка между България и САЩ, както и за задълбочаване на сътрудничеството в много области.

 „Когато дойдох в България преди три години, не знаех какво точно да очаквам. Днес България е дълбоко в сърцето ми, установих много приятелства и завинаги ще остане в мен“, заяви Уорлик.

Той сравни отношенията между България и САЩ с гоблен.

„Гоблените са нещо много красиво, но и изключително сложно за изработка. Това, което ние правим с отношенията между България и Америка, е един гоблен. Нямам съмнение, че един ден, когато отново посетя вашата страна, този гоблен ще бъде още по-красив“, смята Уорлик. 

От своя страна президентът Росен Плевнелиев подчерта приноса на американския посланик за политическия диалог между двете страни.

Ясен сигнал за подкрепата и ангажимента на САЩ към България бе посещението на държавния секретар Хилъри Клинтън в България, каза още държавният глава.

„Българската страна оценява подкрепата на САЩ за реформите в много области – сектор сигурност, съдебната реформа, гражданско общество. Включваме и вашата подкрепа за моето посещение в Афганистан. Аз видях как българската армия кове своето светло бъдеще на една достойна, високо професионална сила в семейството на НАТО“, заяви Плевнелиев.

Той изрази надежда България скоро да се присъедини към програмата за безвизово пътуване   на САЩ. 

Дипломатът Джеймс Уорлик приключва работата си България в края на седмицата. На негово място у нас пристига Марси Райс. Тя има дългогодишна кариера на дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback