Цветанов трябва да следи търговете за дърва. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на вътрешния министър Цветан Цветанов с помощта на „Криминална полиция” да следи търговете на дървата за огрев.

„Ако има и най-малкото съмнение за корупция, то трябва да бъде пресечено на момента”, категоричен е Борисов.
Мерките се налагат заради спекулативно високите цени на дървения материал, които във фирмите в момента се търгуват между 80 и 100 лева на кубик. Друга причина е масовият износ за Гърция, където дървесината се изкупува двойно по-скъпо за близо 100 евро. 25% от добива на дърва за огрев ще се продават в горските стопанства, заяви премиерът.

„За днеска всеки, който иска да си купи от горско стопанство има налични дърва, да се организират няколко семейства със собствен превоз, да отидат, да си натоварат дърва и няма да плащат високите цени на фирмите.”
В момента кубик дърва в горските стопанства се продава за 35 лева. Вътрешното министерство ще издава временни регистрации на камионите, които ще свалят дървата от стопанствата на достъпни за хората места, където да се продават на място

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отказа да коментира параметрите на бюджета за следващата година. В Пловдив той се обяви за увеличение на учителските заплати, но не уточни от кога и с колко ще се вдигнат възнагражденията на преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase