Попова и Ангелов са единодушни за заплатите. Снимка: БТА

Заплатите на военните и другите служители от сферата на националната сигурност могат да скочат с до 12%, но ако техните допълнителни преференции като почивни дни и заплати при пенсиониране се изравнят с тези на другите държавни служители. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Ако това стане, сме изчислили, че средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ може да има увеличение с до 12 процента, обясни Дянков.

По думите му тази сутрин е изпратено писмо до администрациите с това предложение. Някои от синдикатите поискаха увеличение на заплатите в МВР с 25 на сто, но това няма да стане със сигурност, допълни министърът.

Вече е взето решение да бъдат увеличени заплатите на учителите, съобщи Симеон Дянков. От финансовото министерство са изчислили, че за тази цел от следващия бюджет ще бъдат отделени  допълнително между 70-80 милиона лева.

По думите на Дянков увеличение със сигурност ще има, но би било добре Министерството на образованието и науката да предложи как да стане това.

Според него трябва да се вземе предвид кой колко стаж има и къде работи. След три седмици, когато в Министерски съвет ще влезем в бюджетна процедура, ще знаем какво ще е предложението на Министерството на образованието, каза още Дянков.

По-рано днес министърът на отбраната Аню Ангеров поиска заплатите на  военнослужещи и другите служители от сферата на сигурността също трябва да се повишат като тези на служителите на държавната и общинската администрация.

Той обясни, че засега е рано да се мисли с колко могат да скочат възнагражденията. Ангелов допълни, че заедно с министъра на финансите Симеон Дянков водят разговори по темата, но все още не са постигнали съгласие.

По негови думи през септември ще се проведат важни консултации с премиера Бойко Борисов, с експерти от Министерството на финансите и с Дянков.

Ангелов обясни, че ще бъде направено всичко възможно увеличаването на заплатите да залегне в бюджета за 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase